RE: Рододендрон (Rhododendron). Азалия (Azalea) -
alina - 24-02-2019
Градина на рододендрони 2018 г
http://www.rhodogarden.com/rhododendrons_2018/index.html
alina - 24-02-2019
Дадох каталога на студоустойчивите рододендрони. Ако харесваш някой, то изписано с латиница, и по латинското название после в поръчките, ако такиви има, може да поръчи харесаното. По сорта вече се гледа, къде да трябва да засади, как да го гледаш.
Пресаждането на рододендрон ства по всеко време, важно да запази почвата до него:
РОУЗ - 25-02-2019
Плюс 15, на следващия ден минус 15, Алфред провеси листаци при таз шокова терапия. Други не реагираха.
[attachment=2807]
РОУЗ - 02-04-2019
Откривам сезона на рододендроните
[attachment=3442]
[attachment=3443]
незабравка - 02-04-2019
Ехе,много е готин,Роуз,от русату.мите ли е,миниатюрен?Моята Листопадна азалия хабер няма още
РОУЗ - 02-04-2019
Не знам сорта, само, че е от дивите рододендрони, от Васко Зографов ми е, винаги цъфти първи и ми е много любим
Оф, моята листопадна е направила едни сосни пъпки, но се наложи да я преместя, дано не ѝ се отрази.
Gale - 10-04-2019
Поздрав за любителите и колекционерите на рододендрони.
upload image
alina - 10-04-2019
Искам да помоля тези, които имат рододендрон Калсап ( Calsap' ) ,да ми продадат един резник.
//
Резник се прави само в първата половина на лятото(или в края на пролетта за раноцъфтящи сортове)
За резници се избират наполовина вдървенени клонки или клонки започнали да вдървеняват от първата година. Резник се взема с дължина от 7 до 10 см, а от рододендрони с рехава крона са до 15 см.
Источник:
https://www.botanichka.ru/article/razmnozhenie-rododendronov/ //
Или ако има желание то да вкорени през отвеждане, закопаване на долната клонка.
Тук
http://shopplants.bg/index.php?route=product/product&product_id=461 се обадих, вече нямат този рододендрон.
РОУЗ - 17-04-2019
На Calsap и аз съм му хвърлила око, ще следя по-натам да си купя.
[attachment=3697]
[attachment=3698]
mama_li - 17-04-2019
Рододендроните и аз.
Васко Зографов
В началото бе вдъхновението, силното желание и голият ентусиазъм. После дойде постоянството в грижата за тях и професионалното израстване. С времето удоволствието от общуването ми с тях нарастваше, докато се превърна в необходимост – част от мен, от битието ми. Днес, не знам точния им брой – някъде около 70 и откровено казано колко са, не ме вълнува. Вълнувам се от съприкосновението с тях, от разговорите ни, не само в сезона когато цъфтят и са привлекателни за всички. Давам им грижа и обич, получавам многократно повече, не само красота, вдъхновение и спокойствие - те ме правят по-добър човек и аз им благодаря. След тези встъпителни думи, си мисля, че мога да споделя с вас някои практически съвети, на достъпен език за засаждането и отглеждането на тези красиви растения. Продавани в периода на цъфтеж – април и май, те очароват всеки, който ги види. Хората, обичащи природата и имащи къде да отгледат едно или няколко растения купуват и още в този момент се сблъскват с трудностите. Никой не им обяснява, че към това растение, трябва да купят специална кисело-торфена смеска. В цялата ми досегашна практика, не съм попадал на магазин, в който продавачът да обяснява на купуващият рододендрон клиент, че не може да засади това растение просто така в градината си. И резултатът е на лице. По-упоритите купуват втори, трети път...засаждат отново, правейки същата грешка и пак нищо. Растението или умира много скоро или крета с години, представляващо жална гледка, нямаща нищо общо с това, което е купено от магазина и това, което се очаква от него. До скоро нямаше подходяща литература, където да се прочете нещо по въпроса, но миналата година излезе от печат книгата на Мирослав Енев – „Те рододендроните”, в която той споделя многогодишния си опит с тези красиви храсти. За мен Миро е изворът така, че горещо препоръчвам книгата. Значи до тук стана ясно, че студоустойчивият рододендрон се засажда в градината или в контейнер с предварително закупена смеска – специално за рододендрони, на която е указана киселинността, обикновенно Ph 3.5-5.5. Във всички по голями магазини се продава такава смеска в разфасовки от 10, 20, 50, а в по-малките магазини съм срещал и по 3 и 5 литра. Аз предпочитам да си правя смеската сам, като използвам следните компоненти: кисел влакнест торф, игловка, горска пръст и промит речен пясък. На всеки, който се интересува, мога подробно да обясня и да покажа в лична среща. Накрая да обобщя. Тази смеска удовлетворява двете основни изисквания на рододендроните – КИСЕЛИННОСТ и ПРОПУСКЛИВОСТ (отцедливост) на почвата. При поливане, водата трябва да преминава през кореновата система на храста, без да се задържа. От тук следва, необходимост от често поливане, както на корена, така и върху листата, създавайки висока въздушна влажност, която тези растения много обичат. Когато растението и смеската са на лице, идва момента за избор на подходящо място в градината. Рододендроните се чувстват най-добре на светлосянка, където лъчите на изгряващото или залязващото слънце гали листата му. Има и такива, които живеят добре и на пълно слънце, това са предимно някои диви видове, но тук ние говорим за сортовите растения продавани по магазините. След като изберем място, пристъпваме към засаждането. Аз практикувам изкопаване на дупки с приблизителни размери 40х40х40 см., изхвърлям земята и засаждам растението в торфено-киселата смеска. Ако местната почва е глинеста, нещата се усложняват. Копае се по-дълбоко и се залага дренаж от чакъл или керамзит. Тогава е хубаво да се увеличат и другите размери на дупката. Следва засаждане, притъпкване и поливане с лейка сутрин-вечер и пак сутрин-вечер, за да може сухия субстрат да закисне (обикновено 48 часа), и от тук насетне той трябва да се подържа постоянно влажен. Тук е момента да кажа: Рододендроните умират от ПРЕСУШАВАНЕ (не поливане редовно), от ПРЕПОЛИВАНЕ или от БОЛЕСТИ – недай Бог! Ако е в саксия и отдолу има дълбока паница и вие се престаравате тя винаги да е пълна, или ако теренът ви задържа дълго време пролетно-есенната влага (глинест чернозем), а вие не сте се потрудили да изкопаете големи дупки и да ги дренирате, изходът е фатален. Трябва да се внимава и с поливната система, ако има такава, да не се окаже нож, с две остриета. Да функционира, когато има дъждове и вас ви няма у дома или просто да не наблюдавате, защото сте забравили, че в градината ви има неща, изискващи постоянно наблюдение и грижи. Ето – казах го – ПОСТОЯННО НАБЛЮДЕНИ и ГРИЖИ, това е трудното за много хора, в отглеждането на рододендроните. Те не са като другите неща в градината, те изискват СПЕЦИАЛНО ОТНОШЕНИЕ. Ако им го дадете, след време ще почнете да разбирате „какво ви говорят” и от какво се нуждаят. Стигнал съм до извода, че те не са за хората космополити, харесващи да пътуват по света. Е, става и тогава, ако си наемете професионален градинар! Това са растения, които радват хората домошари, за които да наблюдаваш залеза и да си пиеш кафето, заедно с кучето, сред рододендроните си, е върха на удоволствието от живота! Споменах рододендрон в саксия и искам да обясня. Една от характерните особености на тези растения е, че въпреки живот от век, два (е, ние с вас няма как на практика да проверим този факт!), те имат малка коренова система и това ги прави подходящи за отглеждане в контейнери. Така, засадихме и отгледахме успешно нашите растения до цъфтеж! Тези храсти цъфтят от 10 до 25 дни, като за различните сортове, времето през което цъфтят е различно, което е много благоприятен факт, за хората имащи в градината си масив от няколко десетки броя рододендрони – както е при мен. В моята градина цветната феерия започва от средата на април и завършва към края на май. Разбира се, ако пролетта е нормално дъждовна и влажна. При суха и гореща пролет всичко минава и заминава много бързо, за съжаление. След прецъфтяване е необходимо с ръка да се отчупят плодните кутийки, за да облекчите растението и то да заложи повече цветни пъпки за следващата година. Остана да се кажат по няколко думи за торенето и защитата от вредители. Принципът при торенето на рододендроните, към който се придържам аз е: „По добре БЕЗ тор, отколкото с МНОГО тор”! Така, че разумно с количеството и най-много 2 пъти в година със специализиран тор за рододендрони. Тези храсти боледуват често от гъбични заболявания и мана (най-вече тези с опадливи листа), особено пролет при многократната смяна СЛЪНЦЕ-ДЪЖД. За това пръскайте превантивно с фунгициди, с РАЗЛИЧНИ фунгициди. Примерно: веднаж с Дитан, слет това с Топсин, после Шавит. Вечнозелените храсти пък често са нападани от хоботник, който наяжда листата по един ужасен начин. Третирайте с инсектициди, пак като ги сменяте. Продължавам с обяснението на един въпрос, който често ми задават. Как да различим студоустойчивите рододендрони, за които до сега говорихме, от топлолюбивите, които се отглеждат като стайни. На външен вид разлика няма, поне за мен. Аз не мога да кажа, ако пред мен са два различни. Ако дам отговор ще е по скоро по интуиция и много е вероятно да сбъркам. Но, ПРАВИЛОТО е следното: Топлолюбивите рододендрони, чиято родина е Индия, Индонезия, Малая, се продават в цветарските магазини за рязан цвят, където се продават и други стайни растения. Студоустойчивите рододендрони, идващи от склоновете на Хималайте, далечния изток на Русия, Корея и Япония се продават в градинските центрове и разсадниците, но това не пречи когато купувате да ПИТАТЕ. За накрая оставих следната подробност – никога не казвайте: Моят рододендрон ИЗМРЪЗНА! Студоустоичивите издържат до около 30 градуса по Целзий под нулата. Ако напролет не тръгва и след това се окаже, че е загинал, или не е бил посаден правилно и той не се е прихванал, или безснежна зима е била последвана от пролет с оскъдни валежи и той е умрял от липса на влага, та имайте го това пред вид и ако има такава зима, в някой ден с много слънце и температури над нулата, пуснете външната чешма и полейте (без значение какво ще си кажат съседите като ви видят!) по-важно е за запазите живо растението. Не казах нищо за цветовете и аромата, за прекрасните есенни багри на листата на опадливите рододендрони, пропуснах и други неща като плевене, прекопаване, мулчиране, пресаждане, кастрене, но не е фатално – нека в бъдеще да имаме ОЩЕ НОВИ СРЕЩИ!