Българска Асоциация Градини и Рози. Популяризиране и насърчаване на градинарската дейност като изкуство и начин на живот.

Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Фотография за любители
#1
Video 

Отварям темата за любителите фотографи,
да обменяме знания, наши или синтезирани от Интернет,
с единствената цел- да се наслаждаваме на по-красиви снимки на нашите/вашите/ цветя и градини.

Да започнем с нещо елементарно, но изключително важно:

Фокусирането на изображението  
Съвременните цифрови фотоапарати имат вградена система за автофокус AF .
За да бъде снимката ви на фокус е достатъчно, обектът, който искате да заснемете да бъде в активната зона на автофокуса. Натиснете спусъка на фотоапарата наполовина и изчакайте краткия звуков сигнал, който потвърждава, че фокусът е вече установен. В някои случаи е възможно автофокусът да не се справи добре. Това може да се случи, когато осветеността е недостатъчна, има прекалено много обекти на близко разстояние около основния обект или зад него, фонът е твърде контрастен или ярък. При такива обстоятелства идва на помощ ръчният фокус.
Не всеки цифров фотоапарат е снабден с ръчен фокус, метална гривна на обектива, чрез която по подобие на механичните огледално-рефлексни апарати, можете да фокусирате бързо и надеждно в режим MF.
Понякога, въпреки правилнто фокусиране, забелязваме, че снимките ни нямат достатъчно острота и дори в някои случаи са доста размазани. Това не винаги е проблем на автофокусната система. Често, когато снимаме в по-неблагоприятни светлинни условия, се налага затворът да работи на по-ниска скорост и да експонира по-дълго изображението. Когато скоростта на затвора стане по-ниска от 1/60 сек. трябва да внимаваме фотоапаратът да бъде неподвижен в момента на снимането, защото всяко трепване на ръката ни може да размаже изображението.
Къде да фокусираме- Правилата са направени така, че да бъдат нарушавани, но като цяло, когато снимате цвете, се фокусирайте върху тичинките.
Това е малко като правилото за фокусиране върху очите в човешки или животински портрет,  но не е задължително.

Подходящо време за снимане
Помислете за това къде се намирате и кое време на деня е най-доброто за снимане. Някои хора предпочитат рано сутрин, други предпочитат да снимат по-късно през деня. В градинската фотография идеален за снимане е светлият ден с тънък воал от облачно покритие. Един горещ ден и безоблачно небе може да са чудесни за излежаване в градината, но получената ярка светлина създава прекалено голям контраст на изображението. От друга страна, можете да използвате директна слънчева светлина в своя полза, ако търсите обекти със задно осветяване.
Светлината отзад  ще накара цветята ви да светят.
Фоновото осветление се случва, когато слънцето е точно пред вас и осветява цветето отзад. Тъй като цветните венчелистчета са прозрачни, подсветката прави цветята да светят.
Заснемането на светещите цветя през деня, когато слънцето е близо до хоризонта, ще хвърли приятна топла светлина върху останалата част от изображението.

Перспектива
опитайте се да снимате флорални обекти на тяхното ниво. Ниската перспектива увеличава височината на обектите, като придава усещане за величие на обкръжението.

   

Композицията
Може да не сте чували за „Златното съотношение“ (известно също като „Божествената пропорция“, „Златното сечение“). Златното съотношение можете да намерите навсякъде - от творбите на Микеланджело до големите египетски пирамиди. Също така се среща в човешкото лице и тяло и дори в нашата ДНК. Това композиционно ръководство разделя изображението на девет равни участъка, използвайки две хоризонтални и две вертикални линии. Важните елементи в снимката трябва да падат по тези линии или в точките, където те се пресичат.

.jpg 1-PRAV.jpg Размер: 57.83 KB  Сваляния: 560

   

Правилото на третите служи добре при снимане и на пейзажи.

.jpg HORISONT.jpg Размер: 62.34 KB  Сваляния: 559

.jpg HOR-2I.jpg Размер: 10.09 KB  Сваляния: 559
Отговори
#2

"Фотографията носи изненадваща психична полза


Снимането има влияние върху удоволствието, което извличаме от всекидневните преживявания, открива ново изследване.

Противно на популярните твърдения, вместо да бъдат откъснати от настоящия момент, хората, които правят снимки, изглежда получават повече от преживяванията си – в повечето случаи.

„Доколкото ни е известно, това е първото обширно изследване, което проучва как превенето на снимки се отразява върху удоволствието на хората от техните преживявания – пишат авторите. Ние показваме, че фотографията може да увеличи насладата от позитивните преживявания, като увеличи ангажираността.“

Изследователите провеждат девет експеримента, обхващащи над 2000 души. Някои са лабораторни, други – на терен. В един от тях хората участват в автобусна обиколка. Половината са инструктирани да правят снимки, другата половина – да не правят. Участниците, които правят снимки, определят преживяването като по-приятно в по-голямата част от времето.

„Улавянето на преживяването в снимки всъщност фокусира вниманието върху преживяването, особено към аспектите, които си струва да бъдат запазени. Като резултат, фотографията прави хората по-ангажирани с преживяването“ – пишат авторите.

Тези ползви може да са свързани с практиката на осъзнато внимание или mindfulness, която става все по-популярна сред психолозите като начин за подобряване на качеството на живота и психичното здраве.

„Щастието често се засилва от чувството на благодарност за това, което имаме – нещо, което често пренебрегваме в забързаното ежедневие. Един начин да се справим с това е да снимаме всичко, което е важно за нас като напомняне.“

Дори правенето на „мисловни снимки“ по време на преживяването може да помогне на хората да му се насладят повече. За нещастие учените са установили, че боравенето с масивна професионална техника изглежда намалява удоволството от преживяването. Още едно потвърждение, че дори и най-интересното занимание става по-малко приятно, когато се превърне в работа."

Източник:Фейсбук

А някъде едничка пеперуда с крилцата си ще прави ураган...
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)


Разсадник [Изображение: xnezabravka-flowers-1.png
http://nezabravkaflowers.com/

[Изображение: klen.png
http://klen.bg/