Българска Асоциация Градини и Рози. Популяризиране и насърчаване на градинарската дейност като изкуство и начин на живот.

Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

С нож и вилица в ръка )))
#51

Роуз, аз правя сока винаги с изваряване 10 мин. Има и рецепти, при които просто го държат на хладно, но не знам дали ще издържи до зимата, та затова.
Сок Арония
1кг плод арония + 3л вода. Сварявам, минавам с миксера да стане на каша. Прецеждам през тензух.
На 2л сок- 1,5кг захар, 1с.л. лим.тузо.
Бъркам докато се разтопи захарта, пълня бутилките, изварявам 5-10мин.
Става доста сладко и после иска разреждане поне 1:1, така че ти решаваш дали да не намалиш захарта.
Имам и други рецепти, но тази ми е най-лесна и бърза.
Кои соковарки са руските? Имам една реликва от село- един голям съд за плодовете, под него друг за вода...с маркуче през което изтича готовия сок...дали разбра изобщо какво описвам Big Grin . Ако е тая си мисля, че става за по-сочни плодове, правила съм от череши, сливи, черница. С аронията не ми се рискува, че се бере много трудно, плода е твърд, няма много сок в него и не знам какво ще се получи като количество.
пп. За завиждане си с толкова много арония. Аз моите 2 храста ги чаках 5 години да започнат да плододават сериозно...
Отговори
#52

Ая, да, това  е руската соковарка  Smile , три съда са - отдолу с вода, по средата празен с маркуч за готовия сок, отгоре решетъчен за плодовете и захарта .
Харесва ми, защото няма хамалогия до печката в тез жеги, пълниш и чакаш  Big Grin, набързо спретнах миксове вчера. Най-тъмните са сок от арония, останалите са микс - след като изтече сокът от арония, добавих отгоре в съда и джанки, изтече миксът от джанки и арония, добавих къпини и още малко захар.
И аз ги стерилизирам десетина минути за капачка, пробвала съм в мазето и без да ги заваря, но някои дават фира.

   

Къпините тепърва започват, ще има доста сиропи, ще ги правя и по другата технология.

ПП. Аронията почти я изпуснах, докато се чудех кога да я обера  Angel

"Притежанието на много красиви растения не създава градината. Те са само нейна колекция."   Гертруд Джекил
Отговори
#53

Ех че симпатични бутилчици! Любопитна съм да ги опитам този твои миксове.

Аз да напомня за изключително вкусния начин за консервиране на домати - печени във фурната.

Обелвате доматите, издълбавате около дръжката и ги подреждате нагъсто с издълбаното надолу в тавата.
Печете на 200-210 градуса. Щом си пуснат водата, я изсипвате внимателно и продължавате печенето. Това действие може да го повторите 2-3 пъти, докато спрат да пускат вода. Тогава леко поръсвате с олио или зехтин и допичате, докато получат приятен загар.
Подреждате в бурканчета, като по желание може да поръсите с босилек, розмарин, риган - изобщо на вкус. Аз се отказах от тези добавки в буркана, защото като готвя трябва да внимавам, с какво съм овкусила.

Стерилизиране 5-6 минути.

[Изображение: 038188807.jpg?r=0]
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 2 гост(и)


Разсадник [Изображение: xnezabravka-flowers-1.png
http://nezabravkaflowers.com/