Българска Асоциация Градини и Рози. Популяризиране и насърчаване на градинарската дейност като изкуство и начин на живот.

Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Стилове - Японска градина и Китайска градина
#1

[Изображение: 606a73ed131d975d4e36c4bd6dfaa108.jpg] [Изображение: 1aa4a1b39332462a495d9c776baa34f3.jpg]

Много трудна тема, заради философията, която стои в основата на японската градина. Твърде далечна е от нас. Спокойствие, хармония, съзерцание.

Началото на Източния стил е поставено от Китайската градина. След няколко века и Японската градина придобива своята индивидуалност и сформира собствена философия.Китайската и Японската градина се променят в зависимост от господстващата династия. Но и двете градини могат да бъдат разделени на четири основни:


Императорска градина

Частни градини

Религиозни градини (храмове и манастири)

Градски градини и паркове

И отделно всяка от тях има своите подкатегории:

Домашна , за домашни нужди

Естетическа (за съзерцание и медитация)

Церемониални (например за чайни церемонии)


Японския художник бил уверен, че природата вече си има всичко - и красота, и разум, и одухотвореност.Това трябва да видим, открием и разберем, не да преправяме, а само да изявим вече заложеното. Природата говори чрез художествената образност, а човекът само трябва да й помогне в това.

И в китайската и в японската градина централно място е отделено на водоем, а постройките са по периферията.
И в двете градини е характерна имитация на природата.
В китайската градина се запазва осовата симетрия, докато през 1392г японската градина излиза от влиянието на Китай и симетрията изчезва, започват да се имитират японски, а не китайски пейзажи, появяват се чайните градини, а градината следва движението на посетителя.

В китайската градина има повече архитектурни елементи, отколкото в японската. Покривите на сградите са с извита нагоре стреха. В японската архитектурата е на втори план,отстъпвайки място на природните компоненти и символиката. Сградите са по-ниски и изградени с по-евтини материали.

Лунна врата в китайска градина:
[Изображение: 0399e36846cea2020f562c9480307b26.jpg]

Мост в японска градина:
[Изображение: 1d97757a6993ff8d4f8d2067ca4a9c54.jpg]


Архитектурни елементи

В Китайската градина това са:

Лунен мост. Мост с полукръгла форма , който заедно с отражението си образува кръг. Кръгът в Китай символизира небето.

Паркови павилиони и беседки с извити стрехи.

Площадка за наблюдение, с поглед към градината (символично приближава наблюдателите към облаците, олицетворяващи вечността)

Зелена стая - малка градина вътре в градината, от която може да се наблюдава "голямата" градина

В Японската градина това са:

Градина за чайни церемонии

Каменна градина

Мъхова градина

Сух пейзаж - чакъла символизира водата, а големите камъни - острови

Табелки с афоризми - на императора и философите, коит осе закачат над входа на павилиона

[Изображение: 78ef1292779484dd458cccab0252313a.jpg]

[Изображение: 31ed3e64078a1ca79ca74c9124cb4ca4.jpg]

[Изображение: 5.1.2014+%25D0%25B3.+12-04-16+%25D1%2587..jpg]
Отговори
#2

Малки архитектурни форми


[Изображение: 6cf66411e27a1e2dafdf50b7c48f819b.jpg]

Китайска градина:[b][/b]

Покрита галерия - необходим атрибут на китайската градина. Прозорците служат като рамка за изгледи от галерията.

Естествени камъни с странна форма - се отнасят до малката архитектура

Популярни скулптурни образи на животни, живеещи в Китай, като:

костенурка, жерав, паун, слон, жаба, цикада и т.н.

Както и животни, които никога не са живели в Китай - лъвът и камилата.

Японска градина:

Малките архитектурни форми в традиционна японска градина са миниатюрни. Най-често срещаните от тях са:

- Каменни и метални фенери

- Tsukubai - каменна купа с изворна вода за чайни церемонии, използвана и за миене на ръце

[Изображение: e6e5603d9f3ce2f794b21166147d0d0e.jpg]- Пагодите - каменни кули, място за поклонение с поговорки, символизират храма

[Изображение: 701e48ae7fc11e0b3966ff66ffc961b1.jpg]

- Зигзагови дървени мостове

- Shishi-odohi - аналогът на нашито чучело, само че изящно. Прилича на една или повече бамбукови тръби, които, изпълнени с вода, се преобръщат и удрят в камъка, създавайки мелодичен звук, който плаши птици и елени.

[Изображение: e926c9eea6d286416fd412003ed46fc4.jpg]

Използваните материали са от тук
Отговори
#3

Камъни

[Изображение: a201a79417dd297da24d63e0400cd813.jpg]

Най-лесният начин да се разграничи китайска градина от японската е като се погледнат камъните. В китайската градина те винаги имат сложна форма, а камъните са особено ценени по външен вид, наподобяващи животни, йероглифи или митични герои. Има случаи, когато цяла година провинцията е освободена от данъци за открития камък с причудлива форма.

Интересно е и разположението на камъните, в зависимост от формата на камъка, може да се постави вертикално върху пиедестал, като скулптура.

По своята природа е предимно сиво-синя варовик, понякога се открива гранит.

Японска градина:

"Камъните са костите на градината, тъй като растенията идват и си отиват, а камъните продължават да разкриват структурата и формата на пространството."
Исаму Ногучи


Тази поговорка на японския архитект и майстор, както никой друг, характеризира ролята и мястото на камъка в японската градина. Тук, като правило, се демонстрира простата форма на камъка, която предполага нещо сложно.

Магнетичните скали се използват за имитиране на планини (базалт, андезит и др.), А седиментните скали съставляват водни сцени.

[Изображение: 83f2416c22a54dd30d4bd7f825902978.jpg]

Вода

[Изображение: 560b3161dcf4d82ba854a663d7052d65.jpg]

Китай:

За китайската градина е характерно обилно използване на водни сцени. На бреговете на естествените езера се образуват много известни градини.
Водата в градината разширява и задълбочава пространството чрез удвояване на броя на елементите в градината поради отражението.
Водата или езерото са в центъра на града

Япония:

Необходимо е наличието на вода в естествена или символична форма. Ако няма възможност за поставяне на елемента с естествена вода, тогава ще се прилага широко сух ландшафт. Това е техника за символичното изображение на водата, където чакълът и пясъкът символизират повърхността на водата, а камъните от камъни означават острова.
Точно както в китайската градина, водата е разположена на централно място.

Използваните материали са от ТУК
Отговори
#4

Портата в японската градина

В древността портата се явявала признак за благосъстоянието на човека и неговата социална значимост.Затова била разрешена само за знатните.От 19 век това можели да си позволят и простолюдието. Те били уместни само за чайни градини и имали определен смисъл. Когато поканените дойдели, ет виждали вратата или открехната или широко отворена. Това означавало, че домакинът е готов да ги приеме. Гостите трябвало да затворят след себе си вратата, давайки да се разбере, че са се събрали.Но това не е само знак за готовност. Минавайки през вратата те сменяли своето състояние в покой и одухотвореност, и преставали да са част от външния свят. И така чакат в мълчание. После се отваря вътрешната врата, и стопанинът с мълчалив поклон ги кани да влязат във вътрешната чайна градина.

[Изображение: 23b51cf5cc8763ac08855129579c9c43.jpg]

[Изображение: a5ef5c2788c6daa6e971bc8d7603984a.jpg]

Често като вътрешна врата се ползва малка врата от бамбук или дървени летви. Има случаи, когато съществува врата, но няма ограда. Това имало повече символическо, отколкото функционално значение.

[Изображение: 88bcbe29d8d7b57dad8239f8b9091965.jpg]

Съществува и още една врата, символ на Япония - вратата Тории. Независимо от красотата й, нейното място не е в градината. Тези врати са ритуални и се поставяли пред светилище или гробище и символизира границата между духовното и земното. Не поставяйте такива врати в градината си Smile

[Изображение: cda31506846b116e14a56998d7cb9ed4.jpg]
Отговори
#5

Мнението на един дизайнер за създаване на “Японска градина” в двора
(Или не се опитвай да правиш японска градина) това е от мен.

Част 1. Харесва ли ви или не, това, което изпраща "японския" стил на много от нас, често е набор от конкретни визуални знаци - каменния фенер, малкия мост, бамбукът, плачещата череша и малките японски кленове и подрязани азалии и изкривени вечнозелени растения, видно използване на скали. Допълнителни точки, ако има речен чакъл, много мъх и / или вода. Можете да съберете много от тези функции от търговци и да ги подредите добре във вашия двор, а посетителите на градината - включително и вие - ще почувстват, че е "японски". Но не и японски.

Казвам това, за да не се подиграваме с това западно мислене. Факт е, че повечето от японските градини, които сме виждали (най-вече в книги или филми, или от време на време посещение на градина в японски стил в нашата част от света), наистина имат някои или повечето от тези характеристики. И тези неща наистина са много хубави, ако можете да намерите начин да ги използвате. Което може да бъде доста трудно, ако живеете например в Аризона, където повечето от тях - с изключение на скалите, може би - ще изглеждат ужасно на място.

Част 2. Но разбира се, истинският дух и същност на японската градина не зависи от конкретен списък от растения или неодушевени предмети. За мен, в градините, които съм направил в източната част на САЩ, това произтича от тези неща:

а. Усещането за самостоятелен свят или цял миниатюрен пейзаж в границите на градината. Което прибавя

б. Определени граници, освен ако живеете на място, което прилича на Япония. (Много места в Северна и Северна Америка изглеждат по-скоро като Япония.)

в. Асиметрия. Съществува определено чувство за баланс в японския дизайн, който е много отличителен и важен. Трябва да развиете чувство за това.

г. Няма трева. Широката трева сигнализира "следвоенна крайградска Америка". (Вероятно е добре да имаш малка площ от трева, но не трябва да изглежда като някъде, където можеш да играеш бейзбол или крикет.

д. Скали. Знам, че това е елемент от първа част, но е като магия - винаги когато влагам скали в градински дизайн - или по-добре, когато те се окажат част от двора от самото начало - вече е голяма стъпка в "японската" посока.

е. Чувство за "необузданост" в насажденията. Знам, истинската японска градина е едно от най-интензивно "градинарствани" места на Земята. Но целта е да се създаде илюзията за по-голям, естествен свят. На практика това означава много неща, които растат плътно заедно, без ясни или чисти граници. Интензивни насаждения на всички нива, от земни покрития до дървета. Но тогава трябва да балансирате това.

ж. Поне една област на визуално спокойствие. (Но не и тревата.)

з. Силен обект на фокусиране на преден план или средно разстояние, за да държи окото в границите на този измислен пейзаж. Това не трябва да идва от традиционната "японска" характеристика като каменния фенер. Всеки хубав и визуално интересен предмет, или забележителен камък, или растение солитер, или скулптура, или стара, обърната лодка, може да свърши работата. Трябва да експериментирате с това. Обектът, каквото и да е, трябва да се отпусне грациозно. Блестящите механични устройства не работят. Но е изненадващо какви неща могат да бъдат ефективни.

и. Време. Всичко трябва да изглежда много постоянно и на около 500 години. Или поне 50. Така че нека насажденията блуждаят, а цветовете избледняват, и преди всичко нека не ви обезкуражават неща като мъх и лишеи. Използвайте всякакви трикове, които можете да научите, за да симулирате възрастта в храсти и дървета.

й. Остани истински. Мисля, че накрая трябва да признаеш, че си този, който си, а не Дзен монах, а дворът ти е там, където е, а не в Киото. Мястото няма да се чувства комфортно или спокойно или естествено, ако цялото нещо изглежда фалшиво, или ако е пълно с растения, за които нямате личен афинитет, или (по мое мнение), ако изглежда, че струва цяло състояние, за да се постигне.
kaspian
https://forums.botanicalgarden.ubc.ca

"Градината е специално духовно място, в което душата живее."
Shunmyo Masuno
Отговори
#6

Според формата на ствола има девет вида Ниваки, а по формата на скелетните клони – още шест.

Малко картинки с имената на стиловете (на руски) от ТУК

[Изображение: nivaki-1-jpg]
[Изображение: nivaki-7-jpg]


[Изображение: nivaki-3-jpg]
[Изображение: nivaki-4-jpg]


[Изображение: nivaki-2-jpg]
[Изображение: nivaki-6-jpg]


[Изображение: nivaki-8-jpg]
[Изображение: nivaki-9-jpg]

[Изображение: nivaki-13-jpg]
[Изображение: nivaki-12-jpg]

[Изображение: nivaki-11-jpg]
[Изображение: nivaki-10-jpg]

В Европа оформянето не отнема години, защото европейците разчупват каноните, и използват похватите при топиари.

[Изображение: 5.1.2014+%25D0%25B3.+12-04-16+%25D1%2587..jpg]
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)


Разсадник [Изображение: xnezabravka-flowers-1.png
http://nezabravkaflowers.com/

[Изображение: klen.png
http://klen.bg/