Българска Асоциация Градини и Рози. Популяризиране и насърчаване на градинарската дейност като изкуство и начин на живот.

Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Светкавични потребности :))
#81

Моля, някой да ми укорени роза Полка. Моята внецапно изсъхна през лятото, а искам моного в моята градина.

"... можем да пораснем с дърветата и да ги видим, как се променят с нас. Тъй като те ни надживяват, те могат да ни свържат с бъдещето ... ” - Бернд Хайнрих
Отговори
#82

Моля, споделете торите ли сега ?Кои растения и с какво?Например рододендроните и азалиите ?
Отговори
#83

(15-11-2021, 05:21 AM)Елица написа:  Моля, споделете торите ли сега ?Кои растения и с какво?Например рододендроните и азалиите ?
Аз есента нищо не торя,растенията спират вегетация и си почиват вече.Слагам тор само ако сега садя нови,за да не го правя напролет и изполвам капсуловани торове комплексни Fieldcote,които се разграждат за около 6 месеца според температурата ,а не от вода,тоест ще започнат да се освобождават и хранят растението щом се стопли напролет,а няма да се размият и изтекат неусвоени сега.Вкарването на калиеви и фосфорни торове сега е безмислено за мене,някои хора ги ползват,но по- рано например август-септември ,за да подпомогнат зреенето на дървесината на някои по-чувствителни на студ растения.
Ако имате рододендрони ,или други ацидофили които жълтеят ,ако ги наторите с тор с хелатно желязо ще могат да го усвоят само при температура над 14 градуса.Но ако са със силна хлороза все пак е добре да се пробва сега ,отколкото напролет.Отговори
#84

Родита и азалии, ако изобщо торя, е след прецъфтяване, после трябва да имат време да вдървенят новия прираст. Последните две години цялата градина кара предимно на компост и торф, зазимих хортензии и родита с по шепа компост и кисела торф, шишарки и иглолистни клонки, по-скоро като мулч, че доста суха есен се очертава.

"Притежанието на много красиви растения не създава градината. Те са само нейна колекция."   Гертруд Джекил
Отговори
#85

Да, калиеви и фосфорни торове вкарах на многогодишните още началото на октомври, когато чух прогнозата за обилните и продължителни дъждове. А  рододендроните и азалиите винаги така ги зазимявам, с иглолистен мулч.
Радвам се, че не пропускам нещо важно!
Благодаря за отговорите!
Отговори
#86

Я кажете моля,шипките на ругозите стават ли за чай,в смисъл как им е витамин с-то и прочие полезности в сравнение с дивата шипка? Huh Big GrinОтговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)


Разсадник [Изображение: xnezabravka-flowers-1.png
http://nezabravkaflowers.com/

[Изображение: klen.png
http://klen.bg/