Публикации: 204
Теми: 1
Член от: Feb 2019
Препоръчвам да са си с капково, защото през летния сезон повечето от изредените от теб растения не понасят мокрене на листата. Най- малкото е рискуваш да прегарят листата. Кленове, азалии, рододендрони, далии, хости имат предпочитания към влажна почва, а при дъждуване не съм сигурна доколко напояването по този начин ще е ефективно и достатъчно. Предлагат ти този вариант, защото е по-лесен за изграждане, предполагам, но не е най-добрия за здравето на растенията. Декоративните треви в повечето случай идват от прериите, където не ги валят чести дъждове и за тях дъждуването съвсем не е вариант.
Публикации: 831
Теми: 9
Член от: Jan 2019
28-09-2021, 05:09 PM
(Последна редакция: Преди 28-09-2021, 05:27 PM от
незабравка.)
При мен в разсадника всичко е под разпръсквачите и няма прблем -и хости,родита,,кленчета,треви всичко се полива чрез дъждуване .И това при условие,че провеждаме нормална растителна защита,пръскаме най-много два пъти в месеца.Даже и сухолюбивите стипи и мюленбергии не протестират ,щом са в лека почва.Така без снимки на терена е трудно да се даде съвет,но от всичко,което съм правила през годините ми се струва,че за отделна цветна композиция най-ефективно е капковото няма спор.Ако обаче става въпрос за малки цветни петна в средата на тревни площи е безмислено да се прави и капково според мене ,ще стане по-сложно и по-скъпо,, така или иначе дъгите които правят разпръсквачите и се засичат ,докато поливат тревата ще мокрят листата на цветята и храстите,това няма как да се избегне ,а все пак става въпрос и за растения като хости,хойхери и рододендрони ,които при добре дренирана почва понасят повече вода .Ако са седуми и прочие няма да им хареса .Ако има сукуленти в тези цветни лехи ще трябва да се преместят.Разпръсквачите се регулират според сезона по колко минути да пръскат за да е полято добре без да е преполято или недополято,ще трябва само да се наблюдават дали се засичат добре,за да не остават сухи участъци.Ако има хем разпръсквачи,хем и капково и ако и почвата е по-плътна според мене може да се получи преполиване,което е много по-опасно за растенията,отколкото мокренето на листата ,особенно за кленчетата.В интерес на истината сме правили и цветно петно от рози в средата на тревна площ ,обаче подбрахме ADR сортове на Кордес и им се раминава без маносване.
Публикации: 1,328
Теми: 39
Член от: Jan 2019
28-09-2021, 09:08 PM
(Последна редакция: Преди 28-09-2021, 09:18 PM от
РОУЗ.)
Цяло лято са на пръскачки моите китки, заради тревната площ се налагаше ежедневно поливане в жегите и така ми беше най-лесно. Рододендрони, хортензии, тревооляк, рози, кленчета, борчета... всичко дъждувах и им хареса. Но моята градина е планинска, през нощта няма високи температури, захладнява и не се спарват, не знам при по-горещ климат как би им понесло.
И на мен ми предстои да решавам въпроса с поливането и мисля да е смесено, в частта с тревни площи и рози ще е дъждуване, други зони с капково, основно хортензии, хости, божури и кленчета са там.
"Притежанието на много красиви растения не създава градината. Те са само нейна колекция." Гертруд Джекил