Българска Асоциация Градини и Рози. Популяризиране и насърчаване на градинарската дейност като изкуство и начин на живот.

Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Светкавични потребности :))

(17-08-2021, 07:06 AM)Valmar написа:  Не знам дали тук му е мястото - имам спешен въпрос -
пазарувал ли е някой от сайта Цветя и градина - с. Главиница ?
И моля ,ако има такъв да сподели мнение !
Здравейте! Клиент съм им от 3-4 години и растенията им са прекрасни. Не съм имала случай на подменени или неотговарящи на сорта растения.

[Изображение: 20210810-192859.jpg]

[Изображение: 20210810-192908.jpg]
Ето това е поръчката ми от миналата седмица, за да не съм голословна.
Отговори

Много благодаря  за бързия отговор !
Хубавото е, че е в духа, който очаквах !
Благодаря,Борислава ! Smile
Отговори
Icons8-watering-can-48 

Привет!!!
Търсих  тема с обсъждане на поливането и поливните системи, но не открих и реших да пиша тук.След дългото и изключително горещо и сухо лято, решихме да направим поливна система на двора.Фирмата, на която се спряхме иска да направи капково поливане на онези участъци от двора, които са обособени изключително само за цветни лехи и са разположени по покрайнините . Това е Ок! Angel Но там, където имам малки овални цветни градинки сред голямата площ на райграса, предлага поливането да е от дъждуването на разпръсквачите за тревата...Мислите ли, че това е ОК за цветя, като божури, анемоне, далии, рододендрони, азалии, декоративни треви, хойхери, хости, кленчета и други летни цветя. Или да съм настоятелна и да държа и те да са с капково, както лехите по края ??? Huh Ще съм благодарна ако споделите мнения! Blush
Отговори

Препоръчвам да са си с капково, защото през летния сезон повечето от изредените от теб растения не понасят мокрене на листата. Най- малкото е рискуваш да прегарят листата. Кленове, азалии, рододендрони, далии, хости имат предпочитания към влажна почва, а при дъждуване не съм сигурна доколко напояването по този начин ще е ефективно и достатъчно. Предлагат ти този вариант, защото е по-лесен за изграждане, предполагам, но не е най-добрия за здравето на растенията. Декоративните треви в повечето случай идват от прериите, където не ги валят чести дъждове и за тях дъждуването съвсем не е вариант.
Отговори

При мен в разсадника всичко е под разпръсквачите и няма прблем -и хости,родита,,кленчета,треви всичко се полива чрез дъждуване .И това при условие,че провеждаме нормална растителна защита,пръскаме най-много два пъти в месеца.Даже и сухолюбивите стипи и мюленбергии не протестират ,щом са в лека почва.Така без снимки на терена е трудно да се даде съвет,но от всичко,което съм правила през годините ми се струва,че за отделна цветна композиция най-ефективно е капковото няма спор.Ако обаче става въпрос за малки цветни петна в средата на тревни площи е безмислено да се прави и капково според мене ,ще стане по-сложно и по-скъпо,, така или иначе дъгите които правят разпръсквачите и се засичат ,докато поливат тревата ще мокрят листата на цветята и храстите,това няма как да се избегне ,а все пак става въпрос и за растения като хости,хойхери и рододендрони ,които при добре дренирана почва понасят повече вода .Ако са седуми и прочие няма да им хареса .Ако има сукуленти в тези цветни лехи ще трябва да се преместят.Разпръсквачите се регулират според сезона по колко минути да пръскат за да е полято добре без да е преполято или недополято,ще трябва само да се наблюдават дали се засичат добре,за да не остават сухи участъци.Ако има хем разпръсквачи,хем и капково и ако и почвата е по-плътна според мене може да се получи преполиване,което е много по-опасно за растенията,отколкото мокренето на листата ,особенно за кленчетата.В интерес на истината сме правили и цветно петно от рози в средата на тревна площ ,обаче подбрахме ADR сортове на Кордес и им се раминава без маносване.

Отговори
Icons8-flower-bouquet-96 

Благодаря ви! Ценя опита и знанията ви!!! Heart
Отговори

Цяло лято са на пръскачки моите китки, заради тревната площ се налагаше ежедневно поливане в жегите и така ми беше най-лесно. Рододендрони, хортензии, тревооляк, рози, кленчета, борчета... всичко дъждувах и им хареса. Но моята градина е планинска, през нощта няма високи температури, захладнява и не се спарват, не знам при по-горещ климат как би им понесло.
И на мен ми предстои да решавам въпроса с поливането и мисля да е смесено, в частта с тревни площи и рози ще е дъждуване, други зони с капково, основно хортензии, хости, божури и кленчета са там.

"Притежанието на много красиви растения не създава градината. Те са само нейна колекция."   Гертруд Джекил
Отговори

Аз пак имам душевна борба?! Big Grin Huh
Дали сега да извадя от стария разсадник цеанотуса,който е с основно стъбло колкото китката ми дебело и да орежа ниско клоните ,които са около 180 см височина ,или да чакам листопада?!

Отговори

(28-09-2021, 09:08 PM)РОУЗ написа:  Цяло лято са на пръскачки моите китки, заради тревната площ се налагаше ежедневно поливане в жегите и така ми беше най-лесно. Рододендрони, хортензии, тревооляк, рози, кленчета, борчета... всичко дъждувах и им хареса. Но моята градина е планинска, през нощта няма високи температури, захладнява и не се спарват, не знам при по-горещ климат как би им понесло.
И на мен ми предстои да решавам въпроса с поливането и мисля да е смесено, в частта с тревни площи и рози ще е дъждуване, други зони с капково, основно хортензии, хости, божури и кленчета са там.
Благодаря, Роуз!!!
Аз съм в Дряновският Балкан, така че ми е много важно  и твоето мнение! Heart
Отговори

(29-09-2021, 02:31 PM)незабравка написа:  Аз пак имам душевна борба?! Big Grin  Huh
Дали сега да извадя от стария разсадник цеанотуса,който е с основно стъбло колкото китката ми дебело и да орежа ниско клоните ,които са около 180 см височина ,или да чакам листопада?!

незабравка, и двата варианта си имат плюсове и минуси. Ако го извадиш сега има още движение на сокове, но пък земята е топла и може да започне с коренообразуването. Ако изчакаш края на октомври ще е заспал, но с образуването на корени не знам, как ще е, ако рязко паднат температурите. Бих те посъветвала да погледнеш в добър синоптичен сайт прогнозата за следващия месец и да ти даде ориентир кой вариант да избереш.
Отговори

Отваряне на:

Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)

Разсадник [Изображение: xnezabravka-flowers-1.png
http://nezabravkaflowers.com/

[Изображение: klen.png
http://klen.bg/