Българска Асоциация Градини и Рози. Популяризиране и насърчаване на градинарската дейност като изкуство и начин на живот.

Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Пътеките в градината
#1

Пътеките са част от почти всеки пейзаж, но не винаги получават вниманието, което заслужават. Начинът, по който е проектирана пешеходна пътека, може да окаже голямо влияние върху вашия пейзаж. Ако трябва да проектирате пътека, отделете малко време, за да разберете възможностите си. Нека започнем с това, да разгледаме какви са пешеходните пътеки.
Разбира се, никой не обича кален път, но има много други причини да се изграждат пътеки.
Основната цел на пешеходните пътеки е да се даде здрава повърхност на зоните с висок трафик. Без здрава повърхност на пешеходната пътека, пешеходният трафик би разрушил земята и накрая ще остави кален път.
 Определете граница
 Директен пешеходен транспорт в предпочитана посока
 Добавете визуален интерес към пейзажа
 Привлечете хората в градината или пейзажа
 Въведете градински материал в градината
Понякога пътеките се въвеждат само заради тяхната естетическа стойност. Камъкът (или друга повърхност) на пешеходна пътека може да осигури ценен контраст в ландшафта. Градинските пътеки могат да се използват за привличане на окото към части от градината, които иначе биха могли да останат незабелязани.
Проектирайте пътеките от самото начало.
Както винаги, трябва да определите цел за вашата пешеходна пътека. Целта на пешеходната пътека  е,само да предпази тревата от стъпки? Ще добави ли естетическа стойност във вашия двор? Ще има ли някаква друга цел? Задайте си тези въпроси, преди да продължите напред. Не подценявайте влиянието на добре проектираната пътека. Повечето собственици на жилища не поставят достатъчно мисъл в пътеките и пропускат чудесна възможност да подобрят пейзажа си.
След като разберете какво искате от пешеходната пътека, продължете напред. Можете да маркиратe и оформяте бъдещите пътеки с градински маркуч,за да ги визуализирате. Когато правите своя дизайн, помислете кой и как ще използва вашата пътека. Ако това е пешеходна алея с висок трафик, трябва да е достатъчно широка, за да побере двама или повече хора, които вървят рамо до рамо. Градинските пътеки могат да бъдат по-тесни. Ако пешеходната пътека е към главният вход на дома ви, направете я достатъчно широка - най-малко 1,2 метра. Повечето пътеки изглеждат по-добре когато са извити и плавни,но това зависи от дизайна на заобикалящия пейзаж. Ето някои неща, които трябва да имате предвид:
 Бъдете наясно с пространствата, които създавате с пътеката.Тя ще раздели двора ви по някакъв начин. Уверете се, че не създавате неудобни пространства с това разделение.
 Имайте предвид целта си.Пътеките към входа на дома ви трябва да са по-широки и по-директни от градинските. Никой не иска да носи торбите с хранителни стоки по тясна градинска пътека! Живописните пътеки могат да бъдат по-тесни и виещи  се. Те трябва да подчертават обкръжението и градината.
 Ако живеете в климат със студена зима, помислете за здравината и почистването на пешеходната пътека в снега и ледените условия.
 Уверете се, че пътеката допълва дизайна на вашия пейзаж и дом. Линиите на пешеходната пътека трябва да отразяват линиите в останалата част от пейзажа ви.Избягвайте прави линии или драматични извивки, освен ако не сте сигурни, че ще се впишат във вашия пейзаж.
Опитайте се да планирате пешеходната пътека по няколко различни начина и да видите как ще се впише най-добре в заобикалящата ви среда.След като изберете пътя на пътеката, маркирайте двата края с маркираща боя и я ползвайте за няколко дни. Това ще ви даде възможност да видите дали ви е удобна.
Ако имате голяма градина, можете да помислите за добавяне на пътека за разчупване на тревната площ и контраст. Пътеките привличат хората в градината и са фокусна точка, дори ако никога не се използват.
Материали
При проектирането на пешеходна пътеката можете да избирате от няколко различни материала. За главния вход и централните пътеки за движение, използвайте твърди и здрави материали,тъй като там натоварването е голямо. Материали като  чакъл са подходящи за градински пътеки и обикновено не се използват за главните входове.
Ето някои от основните материали, от които можете да избирате, но можете да използвате почти всички материали, за да направите пешеходна пътека.


Натрошен камък или чакъл

Натрошен камък или подобни агрегатни каменни материали са вероятно най-евтиният начин за направата на пътеки във вашия двор. Изработката  е лесна, дори и за неопитните,а материалите са евтини.  За да я направите, просто трябва да премахнете 15-20 см почва, да сложите изолационна тъкан,като геотекстил и след това да я напълните с натрошеният камък. Можете да направите пътека за един ден. Ако пешеходната пътека стига до моравата, може да искате да използвате някакъв ръб между каменната зона и тревата и да я кантирате.
Предимствата на този материал са в  усещането на камъка, лесната направа и ниската цена на материалите. Въпреки това, има няколко недостатъка при използването на натрошен камък. Предразположен е към плевелите,
които могат да растат през камъка.Геотекстилът отдолу ще помогне, но не и напълно да елиминира този проблем. Също така е малко трудно да се чисти от сняг или да се събират листа с гребло от този вид повърхност. Натрошеният  камък може да бъде много евтин за пешеходна пътека, но се уверете, че сте готови да изкоренявате плевелите, ако искате да използвате този материал.

       Павета

Паветата са чудесен и здрав материал за направа на централни пътеки  и във вътрешни дворове. Те се предлагат в голямо разнообразие от форми, размери и цветове.Те са по-скъпи от натрошения камък, но са здрави и дават по-формален вид. Ако не сте опитни, те са по-трудни за поставяне.
Основната полза от павета е финият, гладък, завършен вид, който дават. Основните недостатъци са високата цена и възможността плевелите да растат в пролуките и фугите. А това дали са подходящи за вашия двор,наистина зависи от дизайна и настроението, което се опитвате да създадете.. Ако сте избрали да поставите павета, предлагаме да се използва полимерен пясък за запълване на пространствата между павета. Полимерният пясък образува плътна връзка, когато се добавя вода, което спомага за блокирането на растежа на плевелите.

       
Отговори
#2

Щампован бетон

Щампованият бетон може да предаде вид почти на естествен камък, но е много по-бърз за направа и не оставя място за растеж на плевелите между камъните.  Можете да създадете много естествено изглеждащи или по-формално изглеждащи проекти, като просто използвате различни модели.
Щампованият бетон може да бъде направен така, че да изглежда като камък, павета или тухла.
Поставянето му  може да се извършва само от професионалисти с подходящо оборудване. Основните ползи са гъвкавостта на стила, скоростта на поставяне и цената в сравнение с естествения камък. Единствените реални недостатъци са цената в сравнение с пътеките от чакъл и възможността за напукване с течение на времето.

       

Естествен камък

Естественият камък обикновено се счита за най-желаната от всички пейзажни повърхности. Трудно е да се победи красотата на естествения камък. Можете да намерите камък, който да съответства на почти всяко настроение, което се опитвате да създадете. Ако искате вашата централна пътека или пътека в градина да се вписва като част от пейзажа, то естественият камък е най-добрият избор. За съжаление, това е една от най-скъпите повърхности за пътеки. Основните ползи от естествения камък са красотата и естествения вид. Недостатъците са предимно високата цена, плевелите, които могат да се развият между камъните и преместването на камъни, което може да се случи с времето, създавайки неравни повърхности,ако не са поставени върху бетонова основа.
Подобно на павета, естественият камък не е лесен за поставяне, но с малко обучение и много пот, може да се направи от хора без опит, готови да положат усилия. Ако изграждате естествена каменна пътека, ви препоръчваме да използвате полимерен пясък за запълване на пространствата между камъните. Както и при павета, това ще помогне да се намалят плевелите.


           
Отговори
#3

Тухла

Тухлата е друг сравнително евтин материал за пътеки,но по нетраен и по бързо рушащ се. В зависимост от модела, тухлите могат да създадат нещо от формален поглед към най-капризния. Не се чувствайте ограничени до типичните скучни тухлени зидове. Те са малко по-лесни за поставяне от павета поради техния размер и обикновено са по-евтини.
Тухлите споделят всички други ползи и недостатъци като павета, включително плевели, растящи във фугите. Както при павета, полимерният пясък ще помогне за намаляване на растежа на плевелите.

.jpg images.jpg Размер: 16.69 KB  Сваляния: 212
.jpg images (2).jpg Размер: 13.93 KB  Сваляния: 211


Някои окончателни съвети
След като изберете материала и шаблона, сте готови за изграждане на пътеките.  Ако искате да създадете официален поглед, дайте на пешеходната пътека ясни ръбове и ги оставете видими.
Ако искате да създадете по-романтичен вид, засадете растения покрай пътеката и ги оставете да покриват краищата й.Това създава впечатление за пешеходната пътека, която „се движи“ през пейзажа.

.jpg garden-path-lavender-Design-300x223.jpg Размер: 28.3 KB  Сваляния: 210
.jpg bluestone-walkway-concrete-or-dry-laid-21223048-300x225.jpg Размер: 30.46 KB  Сваляния: 211


Използвани материали Garden design for living. Снимки Google
Отговори
#4

Още няколко идеи в различен стил.

               

             
Отговори
#5

И за стълбите в градината.

Обзор на архитектите: Градински стълби от "Gardenista"

Любимите ни стълби са тези, които са част от градината, сгушени в нещо зелено. Открихме няколко, които харесваме от някои от любимите архитекти и дизайнери на Gardenista, много от които са членове на Remodelista + Gardenista Architect / Designer Directory . Някои от тях са от камък, някои от тях са дървени, всички са добре уредени.

   
В градината от фирма за пейзажна архитектура Едмунд Холандър три каменни стълби разделят серия от терасовидни цветни лехи. Той е включен в книгата  „Добрата градина: Пейзажната архитектура на Едмунд Холандър Дизайн“ . Снимка от Чарлз Майер с любезното съдействие на The Monacelli Press.


   

Пейзажният архитект Робин Кий възстановява части от имота си в Лондондери, Върмонт, от години, включително 1806 фермерска къща и ябълкова градина. Обширни каменни стени и стълби преминават през имота, построен изцяло от камък, събран на място. Снимка от Питър Маус с любезното съдействие на Робин Кий.

   

Архитект Джонатан Фелдман построи каменна стълба в гориста хълм между две долини Мил, Калифорния, една къща, предназначена за йога, а другата за изкуство. Прочетете за двойката във Feldman Architecture: Хижи в гората Mill Valley . Снимка от Джо Флетчър  благодарение на Фелдман Архитектура.
Отговори
#6

Пътека с пясъчно легло

Формата на пътеката зависи от функцията й. Ако изграждате пътека,например за качване на хранителни стоки  от колата до къщата , обикновено искате да направите права пътека за по бърз достъп.
Но ако тя пресича район с разнообразни градински и цветни лехи, храсти, дървета, изграждането на извита пътека се прави с цел естетически  дизайн на ландшафта.

Нещо, което трябва да обмислите, ако вашата каменна пътека ще е в тревната площ, тя да е на същото ниво като тази на заобикалящата поляна за да можете да косите по пътеката.
Полагане на каменни пътеки в пясък, за разлика от  бетон , е известно като "сухо строителство". То е по-лесно, изгражда се по бързо и можете да правите корекции по време на изграждането.
Въпреки това, мокрото строителство е по-трайно. Полаганите в пясък камъни ще трябва да бъдат пренаредени през годините.
За дворове,които задържат вода може да е необходим допълнителен дренаж при каменните пътеки. За целта трябва да изкопаете малко по дълбоко леглото на пътеката на 15-20 см. и нанесете слой от трошен камък или чакъл, преди да насипете пясъка.
Чакъл се полага и ако пътеката е с по голямо натоварване,тъй като без твърдата основа камъните ще се изместят и ще станат неравномерни.

Първо изберете мястото на пътеката.Къде ще води тя ? Огледайте се и от къде минавате най- често,то там най-вероятно имате нужда от пътека.
Избягвайте каменните пътеки, които да минават под големи дървета. Някои дървета имат корени близо до повърхността и след време  могат да повдигнат и разместят камъните на пътеката.
След като сте избрали маршрута и ширината на каменната алея, ще трябва да ги маркирате.
За извити каменни пътеки, използвайте градински маркуч,който може да следва желаните извивки.
Разходете се  между двата маркуча по бъдещата пътека и вижте как се чувствате. Прекалени ли са извивките,удобно ли се движите и ако трябва променете ги.Променяйте докато ви хареса и ви стане удобно придвижването.
След това вземете бяла спрей боя или със струйка пясък и маркирайте линията на маркучите.
Време е да хванете правата лопата.Отсичайте по маркировката на около 10-15 см. дълбочина или 15-20 см,ако полагате и чакъл,колкото е възможно по равномерно и право.
Изгребете пръста и почистете от камъни и корени.Полейте хубаво почвата да слегне.
След това я трамбовайте и подравнете целият участък.


   

Най-отдолу е добре да се положи слой геотекстил,за да подтиснете и спрете развитието на плевелите,а на снимката долу са сложили и разделител за трева.

   

Следва насипването на чакъл,ако се налага

   

След това се насипва пясъка.Измерете и преценете,колко пясък да насипете в зависимост от дебелината на камъните ви,така че при полагането им те да са наравно с нивото на парцела.Така косачката ще минава безпроблемно върху камъните,ако решите да оставите тревна фуга.
Намокряте пясъка с маркуча и отново трамбовате за да изравните.

.jpg FH01MAR_STONPA_11.JPG Размер: 26.69 KB  Сваляния: 155


Ако имате камъни с много различни форми, ще се наложи да си поиграете,да въртите и да сменяте камъните,докато получите желаните форми.Спомнете си реденето на пъзел като дете.
Започнете с по големите камъни.Ще ви е нужен гумен чук за да намествате и изравнявате камъните.Ще се наложи да досипвате и повдигате с допълнително пясък за да дадете желаното ниво.
След като направите необходимите корекции в позиционирането на по-големите камъни, започнете да нареждате в пролуките по-малките парчета.Оставете толкова широки фуги,колкото ви харесва или пък ги редете плътно.Нагласете по малките камъни с гуменият чук.
Използвайки нивелир за да изравните камъните. Ако някой камък е пропаднал твърде надолу в пясъка, отстранете го и поставете повече пясък под него. Ако камъкът седи твърде високо, направете обратното,отнемете малко пясък от него.
Когато изравните цялата пътека, насипете пясък върху фугите и го трамбовайте  с помощта на малко парче дърво.
Ако пък сте ги оставили по широки,за тревна фуга насипете пръст,трамбовайте и насейте тревна смеска.


   

Когато правите пътека с тревна фуга, винаги трябва да се съобразявате с факта, че не вие, а пътеката определя дали ще ходите бързо или бавно по нея. Ако тя е от по-големи плочи и с широка фуга между тях, ще правите по-големи крачки и съответно ще ходите по-бързо. И обратното.
Отговори
#7

Пътеката от гранитни павета е един от вариантите, при който се иска повече прецизност и време за изграждането на пътеката. При нея първо се правят бордюри, които също са от павета и я обкантват.
След това се полага пясъчното дъно, върху което ще бъдат полагани гранитните павета..jpg images.jpg Размер: 9.9 KB  Сваляния: 133
.jpg images (1).jpg Размер: 8.59 KB  Сваляния: 133
Стъпкови камъни

Това е най бързият и лесен начин за изграждане на пътека в тревната площ.. Има много малко копаене и не е нужно да се притеснявате и изравнявате камъните педантично, тъй като има разстояние между тях и тревата скрива неравностите.
Стъпалата също струват по-малко, защото ще покриете повече разстояние с по-малко камък.
Идеални са камъните, които са плоски и с диаметър около 40-50 см. и с 4-5 см. дебелина
Поставете камъка, където искате, след което изрежете контура в тревата.


   

Извадете чима с права лопата и направете достатъчно легло за стъпката. Използвайте около 2 см. пясък за да го изравните, след това поставете камъка малко над нивото на терена.


   
 
Подредете камъните, така че разстоянието от центъра на единия до центъра на следващия да е от 50 до 60 см. или направете стъпка и измерете разстоянието.


   

Материали и снимки от интернет
Отговори
#8

       

Създайте мозайка от камъчета.

Направете кантове, стъпала,пътечка или дори малък двор с речни скали и хоросан

Съберете и подредете камъчетата.
За да върви процесът гладко, аз винаги подреждам камъчета предварително. Ако искам да създам модели, които са специфични цветове и размери, аз ги разделям в отделни контейнери. Омокрянето на скалите е най-добрият начин да видите техните цветове и набраздявания. .
Купувам камъчета в насипно състояние под формата на дренажна скала. Те са евтини, но отнема време да ги сортирате.  В допълнение към сортирането за цвят, аз също търся специфични форми. Избирам скалите с идеята, че когато ги сложа в хоросан, повърхността с лицето нагоре ще бъде сравнително плоска.
Използваните от мен камъни варират по размер от около 20 см. в диаметър до малки парченца колкото грах за запълване на малки празнини. Може да се използват плоски, гладки камъни от всякакъв размер. Камъчетата могат да бъдат закупени и в торби, но е значително по-скъпо.
Любимото ми място за събиране на скали е в природата. Например, чакълените брегове по реките.
Необходимите количества материали ще варират в зависимост от мащаба на проекта.


Начертайте дизайн и подгответе мястото.
Често вземам  решения на място, когато създавам мозайка, но винаги разчитам на чертеж, независимо от мащаба на проекта. Първо излагам дизайна на хартия, така че да имам ясна представа за това,какво ще правя преди да започна.
Например, ако използвам някои големи камъни по края, ще ги поставя приблизително там, за да се уверя, че ще се поберат и ще изглеждат добре.
Препоръчвам да започнете по малък проект, за да научите техниката, преди да се заемете с по-амбициозни проекти като вътрешен двор.
Смесете хоросана на партиди
Замазката, а не бетона, трябва да се използва в мозайки. В сместа има пясък, но няма чакъл, така че е по-гладка от бетона и се придържа добре към камъните.
Работете с малки порции хоросан. Да бъдеш организиран е важно, защото трябва да се работи бързо. Никога не правя това в горещи, слънчеви дни. Работата в облачен ден или на сянка ми дава приблизително 20 минути, докато замазката започне да стяга.
При работа с хоросан е добра идея да носите здрави гумени ръкавици и противопрахова маска по време на смесването, за да не се вдишат праховите разтвори. Разбърквам сместа, като движа градинска мотика напред и назад, така че всичкия разтвор да се навлажни и да добавя вода, ако е необходимо.
Когато една партида хоросан е с консистенцията на „твърд пудинг”,  го разстилам, започвайки от ръба на формата. Замазката трябва да бъде на около половин инч(12-13 мм.) по-ниско от крайното ниво, така че когато камъчетата се натиснат, те да бъдат на желаната повърхностна височина. В зависимост от размера на камъните, разтвора може излезе на повърхността, особено когато камъчетата са плоски. Така че, когато поставям по-големи парчета, обикновено изваждам малко хоросан.
Обръщам много внимание на това как камъните се вписват заедно. Като цяло поставям по-малки камъчета по ръба, така че повече от половината камък да е поставен в хоросан. Важно е камъните да бъдат вградени добре, така че да не се разместят по-късно .
Намокрянето на камъните преди да ги поставите помага на хоросана да се придържа към тях. Мозайките изглеждат най-добре, ако камъните са разположени близо и има толкова малък хоросан, колкото е възможно да се показва.
Използването на камъчета в контрастни цветове прави модела по-видим. Оставям границата на хоросан по ръба на зоната, върху която работя, за да не се допусне камъчета в близост до този ръб да се срутят.
След като съм вградил камъчетата в зона на мокрият хоросан, който е започнал да стяга, поставям парче от шперплат с дебелина 1/2-инч дебел върху тях и стъпвам върху него, за да натисна камъчетата до нивото. След това повдигам шперплат и проверявам отново мозайката, за да се уверя, че всички камъни са добре прикрепени. Понякога трябва да повтарям този процес, докато мозайката е на нивото, което искам да бъде.
След като е на ниво, внимателно разпръсквам вода отгоре, докато повърхността на мозайката е чиста  и подрязвам остатъка от хоросан с остра мистрия, длето или малка брадва.
Разпръсквам този излишен хоросан над дъното на следващата зона, след това го покривам с друга порция хоросан, докато продължа процеса на поставяне на камъчета и ги сплесквам с шперплат.
Колкото по-бавно стяга хоросанът, толкова по-силен ще бъде той. Тъй като хоросанът изсъхва, той се свива от повърхността по-бързо, отколкото отвътре. Това може да причини лющене и напукване, така че е добра идея често да се мокри повърхността на втвърдяващата мозайка за няколко дни, за да се удължи процесът на сушене.
Ако върху камъчетата след изсъхването на мозайката има филм от хоросан, обикновено го премахвам със солна киселина. Когато с помощта на парцал втриете киселината върху мозайката, тя разтваря хоросана на повърхността на камъчетата. Винаги се уверявам, че нося подходяща защита на кожата и маска на лицето, когато работя с солна киселина. След това я изплаквам с вода, която неутрализира киселината.


1. Намокрете скалите, за да подчертаете техните цветови различия.   

2. Изберете гладки скали с равна страна

   

3. Когато създавате „ръбове в рамка” с по-големи камъни, подредете грубо оформление преди да налеете какъвто и да е хоросан, след това извадете камъните преди да започнете действителния дизайн.

   
Отговори
#9

4. Когато хоросанът е готов, налейте го в рамките на 1/2 инча (12-13 мм.) от желаното ниво на мозайка.

   

5. Поставете малки камъчета настрани, с изложена равна повърхност, като вкарате възможно най-много камъни.

   

6. Поставете камъчетата близо едно до друго и ги притиснете в хоросан.


7. След приключване на една секция поставете изравняващата плоча отгоре и я поставете върху нея.


   

8. Напръскайте с вода.
9. Почистете ръбовете на секция с малка брадва или длето, преди да започнете нова секция.

   

В един свят на асфалт и сив бетон, красиво изградена мозайка от камъчета ще привлече вниманието на онези, които я видят.

   

по Джефри Бейл,Fine Gardening
Отговори
#10

   
   
Много симпатична идея за пътеки от чакъл и бордюр от "турски керемиди". И не е свързано с тежко строителство. Smile
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)


Разсадник [Изображение: xnezabravka-flowers-1.png
http://nezabravkaflowers.com/

[Изображение: klen.png
http://klen.bg/