Българска Асоциация Градини и Рози. Популяризиране и насърчаване на градинарската дейност като изкуство и начин на живот.

Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Пеларгонии, Мушкато
#1

Мушкато – как се отглежда и пресажда  в домашни условия
Мушкато – любимо растение на много цветари, идеално за отглеждане в домашни условия. Освен с красиви цветове, мушкатото има свойство да пречиства въздуха от болестотворни бактерии, а уханието му повдига настроението. Според езотериците, мушкатото спомага за хармония в семейството. То смекчава агресивната енергия, гнева и помага да се развие чувството за хумор

Външен вид на мушкатото:
Мушкатото (Pelargonium) е род многогодишни растения, произлизащи от Южна Африка. Латинското наименование идва от гр. πελαργός (pelargos) — „щъркел“ поради приликата между формата на съцветието и главата на щъркела. Българското название „мушкато“ е свързано с непретенциозността на цветето, което, където и да го „мушнеш“, лесно се прихваща. По-вероятно е наименованието да е от италиански или гръцки произход (ср. ит. muschiato, moscato, нгр.μοσχατος, със значение “ароматен, миризлив”).

На височина мушкатото обикновено достига най-много до около 70-80 cm, но в родината си в Африка старите растения се превръщат в малки дръвчета.

Родът наброява над 400 вида, включително голям брой хибриди. Разновидностите са обединени в няколко основни групи: зонални (повечето градински видове), едноцветни английски (т.нар. кралски видове, а също и домашни), ампелни (висящите видове или т.нар. сакъзчета), дъхави ( използвани често в парфюмерията) и сукулентни.

Режим на поливане
През лятото цветето се полива обилно, а през зимата – умерено до ограничено. Например в летните жеги мушкатото се полива през ден или почти всеки ден, а през зимата, когато температурата в помещението е понижена се полива 2 – 3 пъти в месеца.

Мушкатото издържа на суша, тъй като има способност да задържа вода. Именно затова трябва да следим почвата да не се пренасити с вода, което ще доведе до увреждане на корените.При отглеждане на мушкатото трябва да следвате принципа, че по-добре е да оставите цветето в суша, отколкото да прекалите с поливането.

Необходимо осветление
Мушкатото обича много светлина, при хубаво осветление то ще се развива добре и ще ви радва с красиви и обилни цветове, а листата ще бъдат здрави и сочни. В летните жеги все пак трябва да се внимава с изгарящите лъчи на слънцето и да се щади цветето, като се поставя на шарена сянка. През зимата е добре да има и допълнителна светлина от изкуствени източници. При липса на достатъчно осветление, мушкатото спира да цъфти, стеблата се издължават, а листата повяхват.
Температурен режим
В период на растеж и цъфтене мушкатото се чувства най-комфортно при температура   + 20 – +25 °C.  В период на покой ( от октомври до февруари) повечето сортове имат нужда от прохлада. Оптималната температура за зимния сезон е  +12 °C — +15 °C, но понеже не винаги можем да поддържаме такива температури в стаята трябва да следваме правилото: колкото е по-топло в стаята, толкова повече светлина е необходима на мушкатото.

Когато отглеждате мушкато при по-топли условия по време на зимния период, трябва да съблюдавате летния режим на поливане без подхранване ( без торене).

Влажност на въздуха
Желателно е мушкатото да се отглежда в помещение с умерена влажност и с достъп на свеж въздух.

Подхранване
В активния период, който започва от пролетта и свършва есента, мушкатото се подхранва не по-малко от 2 пъти месечно. Най-удачно е да използвате течни подобрители, които задължително се смесват в леко влажна почва.

Всичките подобрители, с какъвто и да е състав, основно съдържат азот (N), калий (K) и фосфор (P). За да се радвате на обилна зеленина, избирайте подобрители с по-голямо количество азот. Ако искате да има обилно цъфтене е необходимо да има в по-големи количества калий и фосфор. Когато купувате подобрители, първо четете съдържанието за да изберете подходящата  добавка.

Пресаждане на мушкато
Младите растения трябва да се пресаждат един път на една – две години. Мушкатото се пресажда в ранна пролет. Съдът в който се пресажда цветето не трябва да бъде прекалено дълбок, с обем 3-5 литра. При използване на по-големи съдове се наблюдава значително по-слаб цъфтеж. Когато се използват сандъчета с дължина 50-60 см, броят на растенията в тях не бива да превишава 3, като разстоянието помежду им е поне 20 см.

Има няколко варианта на почвени смески за засаждане  и пресаждане на мушкато. Три от тях са:

Смес от листа, хумус, почва за трева и пясък (в съотношение — 2: 2: 2: 1);
Смес  от хумус, торф, компостна почва и пясък (в съотношение – 1: 1: 1: 1);
Смес от  градинска почва, торф и пясък  (в съотношение – 1: 1: 1);
В дъното на съда се слага дебел дренажен слой.
Размножаване на мушкато
Мушкатото лесно се размножава чрез семена, резници или чрез разделяне на храста. Мушкато, което е израснало от семе, дава по обилни цветове от пресаденото чрез резница

Засаждане чрез резници

мушкато резници

Най-благоприятно време за размножаване чрез резници е март – април и юли – август. От здрави и силни издънки се вземат резници с 2-3 листа и дължина 5-7 см. Резницата се отрязва с цветарска остра ножица на 3-5 мм под коляното (удебелената част от стъблото) и се засажда в съд с подобрена почва. Полива се рядко и по края на съда. След един месец резницата трябва да пусне корен. Може да сложите първо резница във вода, да изчакате да пусне корени, след което да я засадите в почва.

Засаждане чрез семена

мушкато засаждане

Семената на мушкатото се засаждат в периода януари – март месец.  Поставят се в съд с влажна почва и леко ги прикриват с грунд, след което съдът се затваря със стъклен капак или се покрива с найлон. Периодично почвата се овлажнява, като се поддържа температура  + 20 – +24 °C. След покълване ( след около 1 месец) се пикират с саксии и се отглеждат при по-ниска температура и при добро осветление около 1,5  – 2 месеца. След този период мушкатото се пресажда в постоянен съд.

Цъфтене на мушкато
Мушкато цъфтене
Период на цъфтене:
С най-дълъг период на цъфетене са зоналните сортове мушкато. Те мога да цъфтят в периода от март до края на есента. Какво трябва да съблюдавате за да  удължите цъфтежа максимално дълго:

отвора на саксията трябва да не е много широк;
Хубава почва;
Щедро поливане през лятото и по-умерено през зимата;
Местоположение на растението спрямо слънцето ( мушкатото обича светлината);
Регулярно подхранване на почвата.
За кралското мушкато е характерно непродължително цъфтене – цъфти с идването на пролетта до средата на лятото.

Ампелните сортове ( сакъзче) –  разцъфтяват през лятото до септември месец.


Мушкато – болести и причини за заболяването им
Черен крак — поразява основата на стеблото. Причина за появата е пренасищане на почвата с вода или заразена почва. За да изкорените този про­блем, трябва да използвате само чисти и дезинфектирани саксии и подложки, а преди употреба е до­бре да стерилизирате компоста. Размножавайте мушкатото, като използвате само резници от здрави растения, и преди да ги по­садите ги топете във фунгицид.
Стеблата се удължават и оголват от недостатъчно светлина.  Необходимо е да преместите мушкатото на по-светло място и при необходимост да осигурите допълнително изкуствено осветление.
Сива плесен по листата може да се образува от заразяване с гъбички Botrytis. Необходимо е да отстраните заразените листа, а растението да се обработи с фунгицид. Намалете поливането и проветрявайте по-често помещението.
Поява на удебелени участъци по листата и загниване на корените е прекаленото поливане. Трябва да разредите броя на поливаният и обема на водата.
От белокрилки и листни въшки може да се избавите с препарати съдържащи перметрин, а от кърлежи — с помощта ма фунгицид.


Често задавани въпроси при отглеждане на мушкато
Какво да правим, ако листата изсъхват?
Ако краищата на листата изсъхват, а самите листа пожълтяват – цветето страда от липса на влага. Увеличете поливането.

Защо мушкатото не цъфти?
Най-вероятно причината е в липсата на пъпки – мушкатото е престоявало в прекалено топло помещение през зимния сезон. Старайте се да оставяте през зимата цветето в по-прохладни помещения.            
Отговори
#2

Magda
[Изображение: 19396887_10213083211259731_5819750501219...e=5D010DE4]

Chelsen morning
[Изображение: 19114007_10213083211179729_6558623934369...e=5CF88A3D]


Cibbensdale

[Изображение: 19260527_10213083213059776_5667353012272...e=5CED3C19]
Отговори
#3

Теменужка, красиви мушката! Heart
На последното името  така ли е? Има подобно Dibbensdale
Отговори
#4

Няколко снимки от Тасос                

Това е пред фабрика за бижута /капан за туристи/Smile)
Не се тревожат гърците да аранжират мушкато над море
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)


Разсадник [Изображение: xnezabravka-flowers-1.png
http://nezabravkaflowers.com/

[Изображение: klen.png
http://klen.bg/