Българска Асоциация Градини и Рози. Популяризиране и насърчаване на градинарската дейност като изкуство и начин на живот.

Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Лесна градина
#41

Тайната е да режеш от всяка макрофила по една топка Smile

"Притежанието на много красиви растения не създава градината. Те са само нейна колекция."   Гертруд Джекил
Отговори
#42

Ооо, ще ходя на уроци при Саша. Аз що ги режа тогава като прецъфтят?? Не бях чувала до сега, че не трябва да се режат.
Даже преди да тръгна от БГ тоя път взех та офъках и пролетните от Пландорекс дето са в контейнери. Що не го прочетох това по-рано ...
Отговори
#43

Имам една редица източни туи край оградата. Тази година нещо се случи с поливната там, ММ ха да я оправи, ха да я оправи, есента дойде. Реших да ги полея с маркуча, но вече вътре има много сухо. Установих, че с маркуча се сваля добре сухото, но не съвсем. Отскоро имаме водоструйка, и ми се струва, че ще свърши идеална работа. Но ми се ще да почакам още малко, докато ги орежа, и так аи зеленото ще сваля. Ще влезе и светлинка между клоните, и се надявам да започнат да сгъстяват.
Някой пробвал ли е такава технология?

[Изображение: 5.1.2014+%25D0%25B3.+12-04-16+%25D1%2587..jpg]
Отговори
#44

И при мен редичката туи е поизсъхнала от жеги и суша, но мисля да ги поофъкам тези дни. С маркуча ги къпя понякога, но не и след рязане, защото ме е страх да не гъбясат.
С водоструйка не съм пробвала Smile , ноухау-то си е твое, Люб, разкажи после.

"Притежанието на много красиви растения не създава градината. Те са само нейна колекция."   Гертруд Джекил
Отговори
#45

Втора година съм градинар, от онези, дето само в почивните дни са в градината, но вече съм готова да се радвам на резултатите и се надявам да постигна лесната градина. Много научих от вас, останалото научих на терен - от растенията, земята, слънцето, сенките и водата.
Харесвам иглолистните, най-вече ниските и стелещите се, но се радвам на две туи, още малки и на бивша коледна елхичка, вече над 10 метра висока. Ако намеря флореана, ще я взема, друго едва ли. Градината ми е предопределена за средиземноморска - треви, рози - такива неща.
Есенното почистване е задължително при мен и дори да няма други плюсове - а плюсовете са доста, бързото климатично преминаване от пролет в лято и стремглавото качване на температурите през пролетта изисква основната работа в градината в моя регион да е есента. Декември съм садила миниатюрни лавандули - подарък от приятел, хванаха се всички.
Пътят към лесната градина минава през много работа - все има дънери за изкореняване, почва за обогатяване, опит-грешка при садене и така няколко години. И това, което крепи е проекцията на бъдещата наслада след време, когато мечтаните растения се появят в градината, захванат се и си харесат мястото и градинаря Smile
Отговори
#46

(Днес, 08:16 AM)Рая написа:  Градината ми е предопределена за средиземноморска - треви, рози - такива неща.

Чудесна ще е, нямам търпение да видя репортаж от нея.

На толкова малка площ сме, а толкова различен климат, почви, знойни лета, зимни виелици... страхотно градинско и видово богатство е това.

За лесната градина - моят опит показва, че най-лесна е сенчестата градина в планината.  Изключително рядко се плеви, по-рядко се полива, културните сортове си завземат територия със съвсем малко първоначална помощ, общо взето почти безгрижна. Разбира се, ако е засадена с подходящи растения.

"Притежанието на много красиви растения не създава градината. Те са само нейна колекция."   Гертруд Джекил
Отговори
#47

Надявам се другия сезон градината да има що-годе приличен вид и да я покажа. В мислите ми вече е завършена, ще добавя само още няколко растения.
За мен е удоволствие да разглеждам вашите градини - иглолистни, рододендрони, ацери, това е друга вселена за мен, прекрасна. И завършен вид имат градините ви, всяко растение намерило мястото си, представено в целия си блясък. И аз отглеждам един рододендрон, но е малчо в сравнение с вашите, пък и много ме радва, че е жив и че расте - ако го опазя и разцъфти, ще съм много щастлива.
Разказите и снимките ви са вдъхновение, а и учебно помагало, така че показвайте, разказвайте, вдъхновявайте.
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)


Разсадник [Изображение: xnezabravka-flowers-1.png
http://nezabravkaflowers.com/