Българска Асоциация Градини и Рози. Популяризиране и насърчаване на градинарската дейност като изкуство и начин на живот.

Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Кръжок по цветарство :)
#1
Icons8-seed-480 

Icons8-seed-480  Icons8-watering-can-48  Icons8-potted-plant-96  

За ентусиастите, които обичат да отгледат растение от резник, семка, люспа...
Да споделяме опит и вдъхновение  Smile

Първи опит за размножаване на хортензии, взех инфото от http://totex-bg.blogspot.com/2015/09/blog-post_0.html


Заложих 4 резника, но ми свърши пясъкът  Angel , утре ще продължа с още няколко


   


Хвърлила съм око и на два лилиума, ако някой сподели личен опит, ще се радвам
Rolleyes

"Притежанието на много красиви растения не създава градината. Те са само нейна колекция."   Гертруд Джекил
Отговори
#2

Да се похвалиш тези дни с 4 нови хортензии, Роуз! Успех!
Личен опит с лилиум нямам, но пък гледах видеоклип за размножаване на лилиум чрез резници - напролет, когато проличи, че някое лилиумно стебло няма да оформи цветни пъпки и ще остане като затапено, въпросното стебло се отрязва сантиметри над основата и се дели на резници; премахват се долните двойки листа на всеки резник, връхната двойка листа се смалява до една трета и резниците се залагат по познатия начин - рохка почва, пясък, влага и воала - имаме бебета лилиуми; растат една-две години докато станат пълноценнни.
Мога да потърся клипа в нета.
Другият вариант е от паднали люспи на луковичките, дори дама в разсадник сподели, че когато им останат такива люспи ги изсипват заедно с почвата в един ъгъл на разсадника и до година-две там става млада лилиумна градина.
Отговори
#3

Преди години така се поувлякох, че без каквато и да било нужда отгледах от семка десетки туи, имах си цяло опитно поле. Беше ми много радостно да ги гледам как от едно косъмче се оформят игличките и заприличват на пирамидка. Не че ми трябваха, оставих си няколко, оформени на ниска щамба, сега са ми ценни, защото са си мое производство...Много малко обаче станаха златни като майките.
С резници от туя, кипарис и кедър не ми се получи. Съсипах две млади елички да правя присадка от кедър, уж по всички правила, ама изсъхнаха. Явно не съм била много по правилата Smile .

С гарденията обаче имах голям успех. Сега цели пет прекрасни цъфтящи храстчета радват майка ми.
И цитруси от семка...Зимата се ядат много лимони, портокали, мандарини. Правя трапче в градината и изсипвам там, вместо в компоста. На пролет имаше толкова поникнали, 5бр пренесох в саксийки и гледах една година. Подарих ги на една съседка, но какво точно ще родят не знам...
Последно от резници завъдих смокини, вече   имат плод Tongue .
Отговори
#4

И аз имам печален опит с резници от туи и кедър, но подходих доста несериозно,  просто  забих счупени клонки в почвата. Поне разбрах, че така не става.  Big Grin  Особено като забравяш да поливаш.
Имам подарък туя от Джоя, отгледала я е от резник, тя ще разкаже.

Присадките на иглолистни си е висш пилотаж, отказа ли се или ще продължаваш да опитваш?

Сложих още два резника от хортензии, този път си купих и вкоренител и ги топнах.

"Притежанието на много красиви растения не създава градината. Те са само нейна колекция."   Гертруд Джекил
Отговори
#5

Роуз, подходих изключително съвестно Smile . Изчетох каквото намерих в нета и се придържах стриктно към инструкциите. Пясък, вкоренител, подходяща температура, влага, завити под найлончета, редовни поливки...Но загниха всички, за разлика от гардениите.
Няма как да присаждам пак кедри, защото нямам излишни ели, а да купувам само за експеримента е несправедливо към елите- най-вероятно пак ще ги съсипя.
Тая година си обогатих колекцията от цитруси с помело и мандарина. Развиват се прекрасно и от тях ще подведа, но не от семка, а от клонче. Иначе ще го чакам сто години за плод. Мисля, на пролет...
В тази тема очаквам да се включи Алина Smile . Останала съм с впечатление, че тя прави много експерименти в размножаването на различни растения Icons8-potted-plant-96 .
Отговори
#6

Имам лимон и мандарина от семка, 2-3 пъти и авокадо съм пробвала, много късно пониква, пораства, нищо му няма, хубаво растение и в един момент загива.

ПП. За родитата четох, че трябва да се обеззаразяват резниците, почвата,противогъбични прерпарати, може би и за иглолистните трябва да се взимат подобни мерки превантивно, както при рододендроните.

"Притежанието на много красиви растения не създава градината. Те са само нейна колекция."   Гертруд Джекил
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)


Разсадник [Изображение: xnezabravka-flowers-1.png
http://nezabravkaflowers.com/