Българска Асоциация Градини и Рози. Популяризиране и насърчаване на градинарската дейност като изкуство и начин на живот.

Оценете темата:
  • 2 гласа - средно 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Когато мечтите започват да се сбъдват...
#31

Рая, децата са изумителни  Heart

Ами и аз се препрочетох и май не съм обяснила хубаво  Big Grin
При моя климат зимата макрофилите мръзнат, което по принцип не означава, че губя растенията, те не са чак толкова топлолюбиви, но не цъфтят. До стената на къщата им осигурявам зимна защита и по мои скромни наблюдения вдигам зоната с една единица, т.е от зона 5 става зона 6. Имам още едно такова място в градината, където са ми криптомериите.
Мястото на хортензиите е в северозападното  ъгълче, просто защото с такова разполагам  Tongue , според мен североизток е по-добрият вариант, защото сутрешното слънце не е така силно, както следобедното.
Любовта ми към хортензиите е още от детството, от градината на баба, алеята с хортензиите започваше от портата, където бяха на слънце, после преминаваха в полусянка и накрая в дълбока сянка под асмата.  Не бяха до стена, но градината беше в града, наоколо къщи, пристройки, зидани огради...в моята бушуват ветрове. В началото си мислех, че щом там (Северозападна България) са цъфтяли, въпреки студените зими, и при мен ще е така. Но при мен сезонът е много по-къс, тепърва започват да изкарват цветовете на ново дърво.
Всяка градина е със собствен микроклимат и условия, но трябва време, за да натрупаме наблюдения.

От днес, новите топки ще цъфтят през септември

   

Ая, страхотно ще се впишат хортензии в градината ти, а и вярвам, че ще им намериш най-подходящото място  Smile

"Притежанието на много красиви растения не създава градината. Те са само нейна колекция."   Гертруд Джекил
Отговори
#32

Точно такъв цвят е и моята макрофила, Роуз, много си я харесвам - толкова дръзко и нахално цикламено, кукличка!!!
Роуз, права си, там е истината - в късия и дългия сезон, аз съм родом от Северозапада - сурови зими (някога), дълбок сняг, лятото - слънце, жега, дъждове и бури; сезинът - дълъг, всичко има време да узрее, да налее плод и да даде богата реколта. Колкото повече се замислям, все повече се убеждавам, че климатът в онази част на България е най-добър. И земята там е богата - чернозем. Имало е години, по две реколти царевица за сезон е давала земята. Онази земя ми е на сърцето, нея познавам и нея обичам.
Роуз, ти имаш едно място, което много ми харесва, но не зная дали ще успея да опиша: две нива, отвесна стеничка, отдолу имаше поставени камъни - много бегло го описвам, дано все пак е ясно. Та, там не става ли за редичка хортензии? Или е много светло и слънчево?
Отговори
#33

Това ли?  

   

Ако него имаш предвид, то е целодневно слънце, пълен юг, в същото време от тук минава цялата вода от планината, когато започнат да се топят снеговете. До стеничката, където са камъните,  е дренаж, не винаги успява да поеме, горе е тревен чим, но долната тревна ивица е троскот, коренищата му пият вода, а и само той удържа на заблатяване.  Big Grin

Вълшебни детски спомени имам от ваканциите в Северозапада, и на мен ми е на сърце  Heart

Рая, да ти расте и хубавее макрофилата  Smile  

ПП. Не съм сигурна дали просто стеничка е достатъчна при мен, тухлените зидове на къща/постройка излъчват топлина, някъде другаде ще е достатъчен само завет, но моите са на топло до къщата и под стрехи.

А това е новата ми любов, окичена с пеперуди  Heart

   

"Притежанието на много красиви растения не създава градината. Те са само нейна колекция."   Гертруд Джекил
Отговори
#34

Точно това място, Роуз!
Чудех се защо е предоставено за пиедестал на камъчета, представях си ширнали се почвопокривни рози отгоре, а то каква била работата ... Вода от планината, казваш. И защо не я събираш тази вода за поливане, а само на троскота я даваш?? Планината дар ти носи, само за теб - това е чудо и богатство голямо!
Много  е красива новата ти любов! И пеперудите я обичат, нали не ревнуваш? Heart
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)


Разсадник [Изображение: xnezabravka-flowers-1.png
http://nezabravkaflowers.com/