Българска Асоциация Градини и Рози. Популяризиране и насърчаване на градинарската дейност като изкуство и начин на живот.

Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Климат и прогноза за времето
#11

И мен ме прати в 7а Sad .
А там климатът и температурите са като тук в София, където е 6b Huh .
Отговори
#12

Тази карта е твърде обобщена.
Центровете на студ у нас са Кюстендил, Драгоман и Бяла Слатина.
Отговори
#13

Далия, бих ти предложил да изкараш отделна климатична над-тема извън работа в градината Smile
Търсих в главното меню и  след като не я намерих, влязох от линка ти в месинджъра. То "работа в градината" е ОК, ама аз може да се интересувам от излежаване под липата на теферич, без в конкретния момент да работя в градината, ако  ми следиш мисълта или поне опита за формулиране на такава. Big Grin

Относно хардинес-зоните.

Да хвана направо бика за рогата. Пример 1.
Видин (станцията,намираща се непосредствено до Бончова махала, т е циганската махала на града) е в 6б, а моят пункт, който е на 8-9 км по права линия от видинската станция на север-северозапад е твърдо 7а.
А за да мине в 7б му пречи само и  единствено 2012 година, с минус 22 и нещо в моя пункт. Тогава в града падна до минус 28 и нещо, не ми се рови за точните десети.


Американските хардинес зони имат огромни недостатъци конкретно за нашия климат, но въпреки това, аз съм техен привърженик, защото въпреки недостатъците им, те илюстрират достатъчно добре на какво може да разчитаме като растение за конкретното място.
В последното словосъчетание е скрит заекът.
Ако някой разчита на карти от миналия век, за да определи зоната си, по-добре да се откаже или поне аз няма да си губя времето да обяснявам конкретно защо и как не е тъй.
Освен пример 1 в червено, имаме и забележка две: Заради затоплянето на климата (ако  някой ВЯРВА в липсата на такова, умолявам го, да не "спори", защото за вяра аз не споря. Затоплянето на климата не е предмет на вяра, а реален, предсказан научно и доказващ се всеки ден, факт.
Вярата е за църквите, Халифата или нечий антиваксърски или йогистки ашрам.
Тук говорим за факти.
Та, заради затоплянето, в момента голяма част от пунктовете в страната ни са променили своята хардинес зона в най-добрия случай с четвърт, но обикновено с половин зона.
Моят пункт седемдесетте години на миналия век е бил в 6б, сега в момента е твърдо в 7а. при това, ако  вземем просто всички абсолютни зимни минимуми за последните 20 години и ги усредним, както препоръчва оригиналната американска методика, зоната ми дори е 7б !
Просто средната абсолютна минимална е някъде между минус 12 и минус 14. Все пак, аз внасям известна корекция, заради 2012. 
Ако, обаче, имам още 2-3 зими с минимуми както миналогодишният, куриозно еквивалентен на тазгодишния, минус 10.9, съответно на 1 март за м г и 1 декември за тая, твърдо влизам в 7б. Все пак, това може и да не стане, но не е задължително, защото едни минус 20 биха нулирали до земята всички маслини (хайде, предполага се, че палмите са с някаква защита, те все пак са да радват окото), колкото и  дебели да са вече те, ако  нямат поне минимална защита.

В резюме. Ако искате наистина да знаете точната си зона, трябва задължително да сложите поне някаква шишарка на Стивънсън, а най-добре метеоклетка, защото 1. Да определяте зоната на Лозен или Нови Искър по измерванията на ХМСто в Младост е пълрн нонсенс, но 2. Да мерите с гол термометър температурата или с "термометъра на Голфа" е още по-немеродавно.
Т.е необходимо е наличието на пълен ред от стандартни измервания на минимумите за поне десетина години и, на база тоя ред, можете с голяма увереност да кажете: зоната ми е еди каква си.
Отговори
#14

Иска ми се да попитам - кога ще дойде пролетта?
Че вече ми дотегна много  Cry


За зоните - аз разбрах по трудния начин, с растения, тези от 6-та и нагоре при мен мръзнат.

"Притежанието на много красиви растения не създава градината. Те са само нейна колекция."   Гертруд Джекил
Отговори
#15

   
Отговори
#16

Вуду магия Big Grin

"Притежанието на много красиви растения не създава градината. Те са само нейна колекция."   Гертруд Джекил
Отговори
#17

В сряда сутринта в по-високите места е възможен мраз (отрицателни температури, макар рехави). 
По-конкретна прогноза - най-късно в понеделник, но във вторник ще бъде с десетина градуса, че и малко повече, по-студено от тези дни.
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)


Разсадник [Изображение: xnezabravka-flowers-1.png
http://nezabravkaflowers.com/