Българска Асоциация Градини и Рози. Популяризиране и насърчаване на градинарската дейност като изкуство и начин на живот.

Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Есенно цъфтящи луковични
#1

         
Цветовете на есенните луковични в нашите градини са като закачливо пролетно намигване на природата ... Минзухар ли? -  да, ама не съвсем ;)
Циклама ли? - да и нима идва пролетта Smile


[Изображение: colchicum-autumnale-album-2_grande.jpg?v=1475097876] [Изображение: 227.Jpg]

ЕСЕНЕН МИНЗУХАР/ Мразовец/ Кърпикожух (Colchicum autumnale)
Родът принадлежи към семейство Колхикови и няма нищо общо с пролетния Минзухар, който членува в семейство Ирисови. Естествено разпространен в България. Всички части на есенния минзухар са отровни и съдържат алкалоид наречен колхицин.

[Изображение: sternbergia-lutea-under-a-tree.jpg] [Изображение: Sternbergia_lutea6.jpg]

ЩЕРНБЕРГИЯ/ Стернбергия (Sternbergia lutea)
Средиземноморска гостенка ог семейство Кокичеви.  Обича много добре дренирани, алкани почви. Изисква да е защитена от ветрове и от сухо и горещо време.

[Изображение: crocus_sativus_1200a.jpg] [Изображение: saffron-yield-848x450.png]

ШАФРАН (Crocus sativus)
Засажда се от края на юни до края на август, най-добре на места, където преди това не са отглеждани други луковични растения. Обикновено, луковиците се засаждат между 7-15 сантиметра дълбочина в почвата. Колкото по-дълбоко се засажда, толкова по-малко се размножава луковицата. Предпочита канелени горски, глинести и песъчливи почви богати на органична материя с киселинност между 6 и 8 Ph, които задължително трябва да са рохки и добре дренирани. Шафрановият минзухар не понася прекомерното количество вода, което прави поливането ненужно и дори противопоказно. Напълно зимоустойчив е до -20 градуса, а ако се очакват по-ниски температури се предпазва като се покрие със слама или стърготини. Максималната надморска височина, на която вирее шафрана е 1500 метра.

[Изображение: product_483032.jpg] [Изображение: IMG_3077.Cyclamen%20mirabile-L.jpg]

ЦИКЛАМА (Cyclamen)
Естествено разпространени по европейското Средиземноморие. Цикламата е в покой през лятото и започва растежа си при настъпване на хладен и влажен сезон. Цъфти през есента (С. NEAPOLITANUM, С. CILICIUM), зимата или пролетта (C. COUM).Освен нежния им цвят те са и листнодекоративни. На височина и ширина достига около 15-30 см. Засажда се на 5-6 см дълбочина в много добре дренирана почва. Зимата могат да се покрият с тор, слама, стърготини за по-добро презимуване. Може да се отглежда и в саксия. CYCLAMEN COUM, наречена още Безстрашна външна циклама, което цъфти през зимата и ранната пролет заедно с кокичето, се самозасява и натурализира много бързо и лесно.


***Снимките са от свободното нет пространство.

"... да посади своя собствена градина и да украси своята собствена душа..." ХБ
Отговори
#2

Имам въпрос за Есенния минзухар/обикновен жълт/- имам няколко големи туфи, на 10 години, които искам да разделя и разсадя- въпроса ми е кога е подходящото време за това? По логика би следвало да е сега, но листата са си зелени и ми се иска да споделите вашия опит.
Отговори
#3

(16-03-2019, 08:43 AM)Борислава Кирилова написа:  Имам въпрос за Есенния минзухар/обикновен жълт/- имам няколко големи туфи, на 10 години, които искам да разделя и разсадя- въпроса ми е кога е подходящото време за това? По логика би следвало да е сега, но листата са си зелени и ми се иска да споделите вашия опит.

Борислава, това знам за есенните минзухари:
Изваждат се в края на юни, началото на юли, държат се на сенчесто да се пресушат и отново се засаждат през август-септември.
Отговори
#4

(16-03-2019, 12:17 PM)aya написа:  
(16-03-2019, 08:43 AM)Борислава Кирилова написа:  Имам въпрос за Есенния минзухар/обикновен жълт/- имам няколко големи туфи, на 10 години, които искам да разделя и разсадя- въпроса ми е кога е подходящото време за това? По логика би следвало да е сега, но листата са си зелени и ми се иска да споделите вашия опит.

Борислава, това знам за есенните минзухари:
Изваждат се в края на юни, началото на юли, държат се на сенчесто да се пресушат и отново се засаждат през август-септември.
Aya, много, много брагодаря!!!
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 2 гост(и)


Разсадник [Изображение: xnezabravka-flowers-1.png
http://nezabravkaflowers.com/

[Изображение: klen.png
http://klen.bg/