Българска Асоциация Градини и Рози. Популяризиране и насърчаване на градинарската дейност като изкуство и начин на живот.

Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Домашни любимци
#81

И моят любимец, често се появява до барбекюто.
[Изображение: 8-BE2-C6-C3-554-B-459-C-8113-2-FC53-CAB43-D3.jpg]
Отговори
#82

Разглеждам стари снимки, навяват ми хубави спомени, усмихвам се. Попадам на тези и си спомням историята. Не е точно за домашни любимци, но може и да е – все пак, делим общ покрив  Smile
Краят на август е, преди 2-3 години. Лястовичето семейство, свило гнездо под стрехата на къщата отглежда втора партида бебета. Поотраснали са,  вече тийнейджъри, стоят на ръба на гнездото, изпъчили гърдички и аха да полетят, но още се ослушват.   Времето  не им е съюзник – наближава денят за отлитане на юг, лястовици се събират  по жиците. Родителите летят,  носят час по час мухички и хранят младежите. Изведнъж лястовичето, което е начело на гнездото полита, маха с крилца под стряхата, намира къде да кацне и се опитва да осмисли какво точно се случва; след минута отново полита, този път уверено се насочва към синевата, каца на опъната тел отпред, стои наперено – вкусило е  свободата и вече  знае, че просторът му принадлежи. След малко полита второ лястовиче, повтаря същите объркани и неуверени движения, полита и третото. Останалите две надничат от ръба на гнездото, пък се връщат назад и полягат – такъв разкош, цялото гнездо е само за тях!
И оттук следва интересното в епизода. Към гнездото  стремително влитат родителите, летят  наоколо,  кацат на телта, чуруликат, нещо си бърборят, напрегнато. Излитат навън и след по-малко от минута се връщат с мухички и хранят двете в гнездото. Изведнъж влитат още поне четири – пет  лястовици – и те мухички и червейчета носят, хранят младежите Такова летене към гнездото и навън  настана, като бодове на игла в шевна машина – напред-назад.  След три-четири хранителни курса четири лястовици застават от двете страни на гнездото и избутват тези в него напред, като ги подпират отстрани – по две от всяка страна. Видяха, че не се получава и пак полетяха навън. Още 2-3 пъти допълнително поднесена храна и отново застават като конвой от двете страни на гнездото, отново избутват малките отвътре. Успяват! Едното полита напред и лястовиците се заемат с последното – хранят го и го подкрепят да излети. Излетя. Всички се наредиха на телта пред стряхата, чуруликаха весело, пърхаха с крилца.
Кои лястовици дойдоха за помощ? Не знаем, но решихме, че са лястовичките от първата партида на родителите. Това заключение ни хареса, него си избрахме.
Беше изумително. Наблюдавахме от първия ред урок за мъдростта на  природата,  заложила съвършени инстикти за оцеляване не само на индивида, но и на вида.
Красива история, съвсем истинска.    

   
Отговори
#83

Много мило. Heart  
И аз имах две гнезда на терасата в блока, но в къщата нямам, може би заради котките.

Имам си поколение паунчета. Взехме новоизлюпените веднага, за да не става майката от яйцата. Тя обаче точно докато я наблюдавах, сякаш нарочно настъпи еднот ояйце, вътре се разписука пилето, и тя легна. Обаче на другия ден то още не беше излязло, и на следващата сутрин ние го извадихме, залепнало за люспата. Бяха му свити навътре стъпалата, и прибрани пръстчетата. Не можеше да се изправя.
Братчетата му много го тъпчеха, и ги върнахме при мама, а то остана на отглеждане. Втория ден разчекна краката и остана в това положение. Нито мога да го отглеждам такова, нито да го оставя да умре. Давах вода с лъжичка, тъпчех храна....После ММ се сети, че предния ден е мярнал из птичарските групи за такъв случай, и измежду многото съвети да му извият врата Sad ,една жена писала да му вържат крачетата с ластик.
Ами получи се, втори ден сластик, и пилето вече клатушкайки се, ходеше!

[Изображение: 64624432_2397902950267261_92672804410045...e=5D8AB4FF]

Още два и го върнах при мама. Малко е отнесено и доста дребничко, но пък с такъв хъс да живее!

[Изображение: 64876989_2400729043317985_57335195146586...e=5DC66E65]

[Изображение: 5.1.2014+%25D0%25B3.+12-04-16+%25D1%2587..jpg]
Отговори
#84

И какъв ли красив паун ще стане пилето с ластика Smile Разказвай ни за него, Люб!
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)


Разсадник [Изображение: xnezabravka-flowers-1.png
http://nezabravkaflowers.com/