Българска Асоциация Градини и Рози. Популяризиране и насърчаване на градинарската дейност като изкуство и начин на живот.

Оценете темата:
  • 1 гласа - средно 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Дивите птици в нашите градини

Адмирации за щъркеловото гнездо.
Ние тая година сигурно 100 врабчета имаме и то от воинстващи кланове. Страшна борба е, хвърчат листа, цирикат и са на кълбета като почнат борбите.
Преди ги беше страх от дворното куче, сега то не им обръща внимание. Явно му писна от тях. Крадат му от купата трохи, цели залъци хляб намирам къде ли не. Последно на предното стъкло на колата коматче хляб открих. Лутеята им осигурява идеално място за гнездене. Първите новоизлюпени вече летят, много са смешни като се учат да хвъркат. Тромави, уплашени, но не отказващи се.
Тая вечер кацалката- играчка на папагала ще окача навън и ще им слагам семена там. За съжаление останахме след 8 години без нашия папагал Лейчо.
Отговори

Bell, страхотна атракция си имате!  Heart
Очакваме по-чести репортажи за развитието на щъркеловото семейство, много е интересно, а какъв кеф ще е, когато се разщъкат малки щъркелчета около езерото да ловят жаби  Heart  Heart  Heart

Зелен кълвач от днес

   

   

"Притежанието на много красиви растения не създава градината. Те са само нейна колекция."   Гертруд Джекил
Отговори

Eй, благодаря ви!
Нини, при нас щъркелите идват след началото на април, явно имат по-дълъг прелет до северните части. Тази година дори закъсняха малко и двойките бяха по гнездата след средата на април. А, за гугутките ти много се радвав. Ако, ги храните ще си останат при вас в двора. Нашите са много доверчиви въпреки котаците и миналата година отгледаха две поколения в едно никакво гнездо в смърча, както при теб. Тогава четох, че те правели доста рехави  гнезда и така жи отглеждат. Някъде май назад в темата ги бях снимала смешните, рошави малки. Тази година не направиха при нас гнездо, а някъде наоколо. Иначе си идват всеки ден в двора и си имат хранилка, на една от перголите за рамблери. Когато им свърши храната прелитат до ниските хранилки за синигери и врабчета и много забавно ходейки слизат по покрива, за да влезнат вътре. Големички са за тези къщички Smile

[Изображение: DSC-0014.jpg]

[Изображение: DSC-0018.jpg]

Притеснявахме се за езерцето с рибите, но се оказа, че те нямат достъп до него. Наблюдавахме ги как прелитат, а около езерцето са беседка, орех и две големи вече иглолистни. Изобщо и не правят опит за кацане в двора. Те не могат да отлетят вертикално, като малките птици или гугутките, а им трябва пространство. Имат си даже трасе на прелет към гнездото и кацат от две страни само. Тази вечер за първи път един от щъркелите остана да си спи в гнездото Smile Даже се зачудих тези групи, които не гнездят къде ли спят? Едва ли по полетата, защото си има лисици, чакали, а те не са прилепи, за да летят през нощга. Не знам, осъкдна е информация в нета за поведението им.
Ами, ще ви разказвам и показвам какво се случва при мен  Smile Гнездото не е пусто, а все има оживление край него.
Роуз, ти си събрала всички видове кълвачи при теб Heart
Отговори

Нещо шумкаше из незабравките Smile

   

   

   

"Притежанието на много красиви растения не създава градината. Те са само нейна колекция."   Гертруд Джекил
Отговори

О, на среща ли отива,с букетче?
Отговори

Наперен кавалер с костюм Smile
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)


Разсадник [Изображение: xnezabravka-flowers-1.png
http://nezabravkaflowers.com/

[Изображение: klen.png
http://klen.bg/