Българска Асоциация Градини и Рози. Популяризиране и насърчаване на градинарската дейност като изкуство и начин на живот.

Оценете темата:
  • 1 гласа - средно 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Дивите птици в нашите градини
#1

И докато се наслаждаваме на градината или работим в нея винаги идват и неочаквани гости. Нека в тази тема да разказваме в снимки или с думи за красивия свят на птиците около нас.

   

           

Едни пакостници, заради които не мога да си пробвам плодовете на младата череша. Smile

[Изображение: DSC-0223.jpg]
Отговори
#2

Хах, и аз имам помощници в градината.
Косовете са като домашни любимци, щъкат на метър от мен, дори кучето вече не им обръща внимание.  Smile  Оставила съм им необрано грозде и ябълки.
Имам подозрения, че гнездото в елата е тяхно.

Един синигер може да изяде на ден толкова насекоми, колкото е собственото му тегло, за сезон унищожава над 100 000 насекоми.  Семейство синигери отглежда по 2-3 люпила годишно, всяко 12-14 птичета, семейство синигери изяжда няколкостотин килограма насекоми на сезон.

Моите синигери изядоха плодчетата на дивата лоза, която се вееше пред кухненския прозорец и когато свърши, започнаха да летят пред прозореца и да ме подканят.   Smile Спретнах набързо импровизирана хранилка, събирам в момента идеи за нещо по-комфортно, слагам на няколко дни по топка мас, смесена със семена.

Съжалявам за снимката, но  е през прозорец и комарник

   

Имам и къщичка за птици, но стои празна. За сметка на това гнезда има из цялата градина.  Big Grin
Четох, че птичките не се заселват в къщичка, която посещават други птици, за да се хранят. Т.е, храната не бива да се оставя там, а на друго място. Звучи логично, не знам дали наистина е така.

"Притежанието на много красиви растения не създава градината. Те са само нейна колекция."   Гертруд Джекил
Отговори
#3

Аз не успявам да ги снимам Sad
Пролетта разпознавам славейчетата. Първите години се опитаха да гнездят в наши храсти, но нали имаме котки, не се получи.
Виждам и синигери.
Виждам и други пойни, но не зная какви са.

Най-много са свраките. Разнасят орехи и ги сеят навсякъде. Кълват ми меките бадеми. Една година имах гнездо на дърво в градината, грозно гнездо от клечки. Врякаха постоянно, но на мен ми харесва, усеща се живот!

Виждам врабчетата, но интересно, не всяка година. Една година се хранеха с плодчетата на котонеастъра, веднага щом листата окапаха, започнаха да се хранат и бързо приключиха. Друга година решиха да хапват райска ябълка. Клъвнат някъде, около нараненото място тя започва да омеква. Изкълват и него, тя омеква още, и така докато я изядат преди да е узряла Smile

Къщата отсреща не се обитава, а само се навестява, и там имам семейство кукумявки. Случва се някое заблудено кукумявче по време на дъжд да влезе под шапката на комина и да падне. Едно спасихме, след като два дни нещо шумоля. Друго обаче е паднало може би задушено от дим, намерих го в ревизионната шахта чак като се размириса. Sad
Издават най-разнообразни звуци. През размножителния период са едни, после други. Обичайното Ку-ку-мяу ми е най-приятно и не го намирам за зловещо.

Щъркелите виждам само като прелитат. Не съм виждала да хапват рибка от езерото Smile
Лястовичките така и не направиха гнезда при нас, сигурно пак заради котките.

Ще се опитам да снимам някой ден.

[Изображение: 5.1.2014+%25D0%25B3.+12-04-16+%25D1%2587..jpg]
Отговори
#4

Люб, и аз не познавам всички птици, но много ги харесвам. Снимай, ако успееш да уловиш кукумявките, на мен са ми много смешни и забавни.

При нас езерото се оказа ключът към птиците. Научиха го в годините и от водопой, през къпането на врабчета е много забавно. Най-красиви са лястовиците, които прелитат ниско като самолет, грабват от водата и продължават. Лястовиците не кацат, за да пият вода, доколкото знам, така и се хранят летейки. Гнезда нямаме из двора, вероятно заради котките, те са около нас из храстите и дърветата към хълмовете.

Опитах са да разглеждам из старите снимки и намерих разни, които съм успяла да уловя. От края на март е това качулато пиле, не знам какво е, но се разхождаше из още неразтопения сняг.

[Изображение: DSC-0011.jpg]

[Изображение: DSC-0013.jpg]

Зимата  е тъжно, когато има сняг и затова решихме да им направим хранилките. Оставям и старите, изгнили дюли за косовете.

[Изображение: DSC-0050.jpg]

[Изображение: DSC-0052.jpg]
Отговори
#5

Ах, страхотнииии!!! Какво красиво пиле! И аз не го знам. И коса е такъв миличък Heart Чудни снимки!

[Изображение: 5.1.2014+%25D0%25B3.+12-04-16+%25D1%2587..jpg]
Отговори
#6

Прекрасни снимки,Bell! Heart
Мисля че е папуняк(що са му сложили такова име на това красиво пиле) Huh Big Grin
Отговори
#7

Невероятни снимки, Бел! Колко кротко стоят и позират...
Това му е хубавото да живееш в гората- идват ти толкова сладки гостенчета...У нас от няколко години гнездят 3 семейства червеношийки, толкова са мънички, по цял ден подскачат по най-тънките връхчета на туите и винаги са на метър разстояние едно от друго- голяма любов. Ако се изгубят от поглед, се викат с едно тъничко циу-циу...За жалост това лято един упорит котарак ги прогони в гората, но те пак си идваха през деня у нас.
Моите снимки не са добри, че те не ме чакат, но това имам...
   
снимах го как с човка ми почукваше по стъклото
А това голямото го снимах само в гръб, повече не посмях да се приближа, някакво грабливо е...
   
Другите ми любимци са пчелоядите, невероятна красота... Особено когато кръжи цяло ято над главата ти...толкова са красиви, че спирам да им се ядосвам, че са над кошерите.
Синигерите и врабчетата са зимните ми любимци, сега нямат нужда от мен-кълват си по двора, но падне ли сняг зареждам масата на верандата със семки по няколко пъти на ден. Но определено са много възпитани, грабват семките и ходят да лющят на върбичката.
Отговори
#8

Ах, Ая, това грабливото много близо е кацнало!

При нас грабливите се реят доста високо, по-ниско прелитат гарвани и диви патици, но май не съм успявала да ги снимам.

Тези из градината ги обгрижвам доколкото мога, то не е само зимното хранене, на косовете им рязах канапчета, за да спрат да ми развързват розите, докато си свиваха гнездо в дюлата.  Big Grin

   

   

Под покрива на навеса опъваме едни дълги тенти и разбрахме, че над тях има гнездо, когато тези рошави "грозни патенца" започнаха да изпадат върху тентите и се наложи ежедневно да ги събираме  Rolleyes

   

   

   

"Притежанието на много красиви растения не създава градината. Те са само нейна колекция."   Гертруд Джекил
Отговори
#9

(20-11-2019, 01:15 PM)Reni 69 написа:  Мисля че е папуняк(що са му сложили такова име на това красиво пиле) Huh Big Grin

Рени, благодаря! Вярно е папуняк много смешно име Tongue  Сега четох за него щом лови скакалци, попови прасета и всякакви нашественици по розите е добре дошъл!

Аya, червеношийките и при мен ги има, но пчелоядите не съм ги виждала. Сега ги разглеждах из нета, много красиви птици.
Грабливото много сериозно, чуден кадър.

Роуз, още помня онези малките излюпени в чекмеджето.
Отговори
#10

При нас, южният склон на Витоша, горските птици значително намаляха за 15 години. Вече не се чува кукувица, кълвачи, соколи Sad Появиха се косове и врани. Тук там се мяркат червеношийки и синигерче. А не е като да няма какво да ядат, като гледам вредителите в градината, но...намаляха ми помощниците Undecided

"... да посади своя собствена градина и да украси своята собствена душа..." ХБ
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)


Разсадник [Изображение: xnezabravka-flowers-1.png
http://nezabravkaflowers.com/

[Изображение: klen.png
http://klen.bg/