Българска Асоциация Градини и Рози. Популяризиране и насърчаване на градинарската дейност като изкуство и начин на живот.

Оценете темата:
  • 1 гласа - средно 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Българска традиция - роза дамасцена
#1

Роза Дамасцена /Rosa damascena/, естествено хибриден вид маслодайна роза, получена от съчетаването на Галска роза /Rosa gallica L./ и Мускусна роза /Rosa moschata Herrm/. Има данни, че с маслодайната роза е свързан и сортът Rosa fedtschenkoana.
[Изображение: 428px-Herbarium_Blackwellianum_emendatum...L291183.jp]
Изображение от "Herbarium Blackwellianum", от Елизабет Блеквел, преведена от Кристоф Якоб Трев, в годините около 1750- 1754

   
Стара илюстрация на Rosa damascena. Създадена от P. R. Redoute, публикувана в Париж, около 1817-1824.

Този вид градинска роза принадлежи към класа на историческите градински рози или Старинни рози на английски- Old Garden Roses и заема видно място в родословието на много други видове.
Някои историци считат, че кръстоносецът Робърт де Бри е внесъл маслодайната роза в Европа от Сирия някъде между 1254 и 1276 г. Името ѝ идва от Дамаск, Сирия. Други смятат, че римляните са донесли розата в Англия, а трети казват, че лекарят на Хенри VIII му подарил маслодайна роза около 1540 г.

Пренесена до нашите земи още преди векове от далечна Персия и Сирия, тук тя открива своя дом, предлагащ перфектните условия за нейното развите. Комбинацията от нежни слънчеви лъчи, чести валежи през пролетта, богата почва, влажни ветрове и хладни нощи осигуряват перфектните условия, подходящи за развитието на маслодайните рози у нас. Българското розово масло е доказано най-доброто и е установено като световен еталон за качество, а Дамската роза се превръща в един от нашите национални симоли.

В страната на розите за нас е радост да отглеждаме тази прекрасна роза в градините си.
Тук е мястото да споделяме снимки, коментари, разкази и всичко свързано с Роза Дамасцена.
       
Отговори
#2

имам голям спор с моя зет,който е от Казанлък!
той твърди ,че родното място на  роза дамасцена е Иран
кажете си мнението,моля да е аргументирано
аз знам,че е от Дамаск ,затова и името й е такова,но не мога по никой начин да го убедя

Какво представя България? – Тя е място, дето всичко расте добре. Който иска да се научи правилно да расте, в България да дойде, българин да стане! Българинът е избран народ.
Отговори
#3

(25-05-2019, 10:23 AM)Елена Кирилова написа:  имам голям спор с моя зет,който е от Казанлък!
той твърди ,че родното място на  роза дамасцена е Иран
кажете си мнението,моля да е аргументирано
аз знам,че е от Дамаск ,затова и името й е такова,но не мога по никой начин да го убедя

Това съм чела преди време в сайта на Министерство на земеделието

Редица литературни източници сочат, че през средновековието (ХII и ХIII в.) в Европа от Близкия и Средния изток била пренесена и маслодайната роза. По време на кръстоносните походи рицарят граф Брюйе, донесъл в европейските земи от околностите на Дамаск, Сирия, известната “Роза Дамасцена Мили”. Започнали да я отглеждат и й дали името Роза Дамасцена в чест на името на града, от който е донесена. Точно тази роза намерила най-подходящи условия за виреене именно в Подбалканската долина на България. Така е поставено началото на Розовата долина в България.
Проучванията на български агрономи и специалисти по розопроизводство показват, че маслодайната роза, известна още и като казанлъшка, се различава от първоначално пренесената в България и посадена в Казанлък роза. Тази първа роза е дива или полудива разновидност на вида Rosa Damascena Mill. Две разновидности на този вид още се срещат в полудиво състояние в прародината на вида – околностите на гр. Шираз в Иран. Характеризират се с извити стъбла, малко бодли и цветове, два пъти по – дребни от цветовете на казанлъшката роза. Благодарение на благоприятните климатични условия и селекцията, осъществявана в продължение на повече от 300 години, българските розопроизводители създават и внедряват маслодайната роза.

"Притежанието на много красиви растения не създава градината. Те са само нейна колекция."   Гертруд Джекил
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)


Разсадник [Изображение: xnezabravka-flowers-1.png
http://nezabravkaflowers.com/