Българска Асоциация Градини и Рози. Популяризиране и насърчаване на градинарската дейност като изкуство и начин на живот.

Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Болести и вредители по любимите ни иглолистни
#21

Това е пациентът.

   

   

В интерес на познанието  Cool

Първо - насадила съм го по-дълбоко, уж внимавах, стърчеше даже отгоре зебло, но сега като го извадих- ми то е близо два пръста по-ниско засаден, явно балата ме е заблудила.
Второ - много странна почва, черна, сплъстена и мокра дори в тези топли дни, да се чуди човек как изобщо е оживяло толкова дълго в дъждовния период.
Трето - май много закъснях с местенето, преди месец може би имаше шанс.

Туй то. Клонките се чупят, сухи са, корените не са, подрязах ги и го насадих на друго място, че сърце не ми даде да го хвърля. Cry

"Притежанието на много красиви растения не създава градината. Те са само нейна колекция."   Гертруд Джекил
Отговори
#22

Аз имам някакъв проблем с почвата, защото ми умират големи дървета. Досега албиция и рустифина, след 2-3 годишна агония, но сега и най-големия ми смърч Sad И другия до него е заразен, някакви патогенни гъби в почвата са. Поливах с фунгициди, позадържах две години, но тази си изсъхна окончателно.
Първия признак е, че по-старите игли долу станаха зеленикави, вместо синкави, и стоят като завяхнали.

Имах умрял и друг смърч, след години гледане. Според мен е заради слоя насип, но ми казаха, че и ела до смърч предизвиква нещо такова. Знам ли.

Другия го пръскам, в момента го поливам с био препарат, който чисти от патогени почвата, и се моля, защото друго не ми остава.

Точно там е една здрава глина, затъпкана, защото е било път, а отгоре има и малко насип. Предполагам, че се е задържала вода над стария слой и се е получило гниене някакво. Макар че след толкова години растенията трябва да са го пробили с корените и да има някакъв поток на вода надолу. При мен е вече джунгла.

Малки иглолистни са ми умирали тук-там, обикновено режима на поливане е виновен.

[Изображение: 5.1.2014+%25D0%25B3.+12-04-16+%25D1%2587..jpg]
Отговори
#23

(07-07-2019, 05:02 PM)РОУЗ написа:  .
Роуз, почвата за иглолистните  трябва да е богата, но да е пясъчна. Смеси тази почва, тя е хубава, с пясък, долу в дупката сложи  дренаж от сухи клонки и трева. Но сега е лято, дано твоето иглолистно да се прихване:не е сезон за преместване и пресаждането. Само рододендрон може през лятото да се мести заедно с буца земя.  .Стискам пръстите!!!

"... можем да пораснем с дърветата и да ги видим, как се променят с нас. Тъй като те ни надживяват, те могат да ни свържат с бъдещето ... ” - Бернд Хайнрих
Отговори
#24

Дано се съвземат бодливковците ви!
И аз имам разни проблеми с иглолистните,покафеняване,без още да са изсъхнали игличките(по горе съм пуснала снимка на първото)
Боря се с разни био препарати,още без окончателен успех,но взех едни бактерии с който полях почвата.
Ekoprop nx се казва.Това е описанието на действието

Един продукт създаден за:

ПОЧВИ С ВИСОКИ НИВА НА УМОРА И СТРЕС
ФИЗИЧЕСКА БАРИЕРА - срещу почвени патогени и нематоди - едни от факторите, които пречатза развитие на растенията и унищожават ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ТЯХ ИЛИ ВОДЯТ ДО НЕВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕОТГЛЕЖДАТ КУЛТУРИ ВЪРХУ ТАКИВА ПОЧВИ, особено заразени с НЕМАТОДИ – ТОВА Е ЕКО ПРОП NX.

EKOprop® NX – Конкретно разработени за почви с високи нива на стрес
Създаване на физическа бариера около корените и предпазва от нематоди

EKOprop® NX е тор, съставен от ризосферна бактерия, ризосферни гъби, Микориза и антагонистични гъби, конкретно разработени за почви с високи нива на стрес.

Той подпомага за:
Подобряване на ефективността на храненето и растежа на растенията, като улеснява абсорбирането на вода и хранителни вещества.
Увеличаване на дебелината на кората в системата за вкореняване, подобряване на устойчивостта към нематоди.

https://amiti.org/content/17-ekoprop-nxekoprop-nx


И като цяло се ориентирам към методи за подобряване на почвата.Не че до сега не съм се опитвала с оборска тор,компост,пясък,чували с перлит,но само в началато и епизодично.
Започнах и да мулчирам с окосена трева.Опита ми с мулчиране е от 2 години със зеленчуковата градина.Има подобрение,леко на почвата,корените не прегряват,няма плевели,задържа влага и зелено то торене е бонус.А и червеите вече са много.Нощно време си правят голям купон между доматите.Сигурно трябват години за да имам хубава рохка почва,но май нямам друг избор.
Друго,което забелязвам в зеленчуковата градина е,че от както Не торя и пръскам с химия,доматите ми не са боледували.Преди вечно бяха маносани и след това унищожавани от алтенария.
Така ще процедирам и с цветната градина.
Отговори
#25

Тази година за първи път се осмелих да торя иглолистни. По пинцип никога не торя каквото и да било първата година-две, защото не знам как са третирани в разсадника. Ако тръгнат добре, пък изобщо забравям за тях...И друго- все си мисля, че като сме на територията на борова гора, значи условията са добри за иглолистни, знам ли Scratchheadblue ...явно не е точно така.
Да загубя толкова голяма бройка, и то минимум две години след засаждането, значи нещо не е наред...
И сега добрата новина! Пролетта доста от бодливковците си заминаха, юниперус Флореан беше тръгнал и той, но му дадох трети шанс. Изрязах корените до минимум, смених му мястото с почти сянка и сега е голям сладур (и трите броя) - в дъното между камъните.
   
Отговори
#26

aya, това са тези юниперуси, които показва по-напред ли, на гол корен оставени?
С вкоренител или без ги насади отново?


От зората на градинарството ми са се набили думите от първите разсадници, когато купувах туи "в никакъв случай да не се разпадне кореновата бала" и това все си повтарям и като местя загиващо растение, сега го определям като грешка.
Тази година купих един лъжекипарис, нещастен такъв, корените му се виждаха, почти никаква почва не беше останала в контейнера, поорязах корените, тор, поливане и все още е жив.

"Притежанието на много красиви растения не създава градината. Те са само нейна колекция."   Гертруд Джекил
Отговори
#27

Така е, Роуз! Когато направихме двора, беше много голо и исках да имам и пораснали растения. От разсадника в с.Калояновец купихме доста 10-годишни комуниси, ауреа, даники, които вадеха на място и завиваха в зебло. Предупредиха ме да садя направо със зеблото и да пазя балата цяла.
Обаче докато мъкнех огромните растения логично балата беше разпадната и когато ги садях махах зеблото на всички. До края на сезона изсъхнаха само тези, които бяха извадени с прекалено малки корени.
На всички поръчкови обаче не смеех да пипна балата, камо ли да разроша корените, и резултатът е на лице. Загинаха си с корени, навъртяни като свински черва- един метър корен, навит в саксийка колкото чашка от кафе.
Тези флореани ги местих трети път. При засаждането не пипнах балата. На следващата пролет ги преместих като леко разчепках балата от всички страни. За една година едно коренче не се беше подало извън торфа.
Продължиха да линеят още една година. Като ги извадих пролетта пак същото и вече нямах никаква милост- махнах всичката пръст и за да съм сигурна, че не е останало нищо ги измих на чешмата, развих свинските черва, подрязах ги до 10см и на новото място. Не съм ползвала вкоренител. Под растението плътно камъни- да не опират клонките в почвата, че загниват, а и да е влажно на корените.
До тук съм с митовете и легендите, че балата не се пипа! (това си важи за мен, не убеждавам никого!)
Ето по-близък план на едното флореанче- три пъти по-голямо от пролетта насам. Сигурна съм, че е направило добри корени!
   
Отговори
#28

Голяма мечта са ми тези флореани. Ая, от България ли ги купи?
Отговори
#29

Рая, в наши разсадници не ги намерих, от Полша мисля, че бяха.
Отговори
#30

Благодаря ти! Докато ги намеря, ще се радвам на твоите. Heart
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)


Разсадник [Изображение: xnezabravka-flowers-1.png
http://nezabravkaflowers.com/