Българска Асоциация Градини и Рози. Популяризиране и насърчаване на градинарската дейност като изкуство и начин на живот.

Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Биозащита срещу болести и вредители
#61

Някак си се надявах, че тая година наистина ще ме подмине пеперудата. Да живееш в заблуда е хубаво понякога, но в случая не помага на чемширите. Та вчера не знам защо поседнах с кафето точно при тях и поразрових един. В ръката ми фръкна пеперуда, ококорих се, преди два дни бяха чисти и си живеех спокойно, че няма да мъкна пръскачката. Оказа, че нападнат е само тоя- една единствена пеперудка и една гъсеница, даже нямаше видими поражения. Е, вече са напръскани, но редовните прегледи ще станат задължителни, тъкмо ги докарах до прилични топки, ще е престъпление да ги съсипя от немарливост. Та, момичета и момчета, бъдете внимателни, гадинката е тук!
Отговори
#62

Ох, шокирана съм, бръкнах с една дебела пръчка да ровя вътре в чемширите, за да оглеждам за гъсеници и вътре в короната...змия!
Дано поне яде гъсеници Angel
За чемширите - при мен всяка година гъсеницата напада първо един по-едролистен.
Съседите ми си дооскубаха чемширите, така че останаха само моите за изяждане и тази твар сигурно ще се прехвърли и на други растения Huh

"Притежанието на много красиви растения не създава градината. Те са само нейна колекция."   Гертруд Джекил
Отговори
#63

Миналата година съпругът си търси в двора голямата топка здравец. Няма я Big Grin ! По същата причина като твоята, предния ден така млатих с лопатата, че не остана нито змия, нито здравец. По принцип ги оставям да избягат, но зад мен беше кучето, което хуква да се бие с тях, а да се биеш с пепелянка не е добра идея и се намесвам аз.
И да съм по темата...  Не мисля, че има опасност за другите растения в градината. И даже е по-добре, че са останали само твоите чемшири, по-лесно ще ги опазиш, особено ако съседите не ги контролират стриктно и пеперудата се намножи...
Отговори
#64

За бактериален рак порових, след като отрязах две ябълкови дръвчета

бърз Гугъл превод

Crown Gall
от Паула Флин, катедра по растителна патология
Наскоро жлъчната жлеза бе диагностицирана на проби от еуонис, представени в Клиниката по болести по растенията. Коронната жлъчка е бактериална болест, причинена от Agrobacterium tumefaciens . Коронната жлъчка може да засегне много видове, включително декоративни храсти и лози, особеноilyeuonymus, орлови нокти и роза. Някои многогодишни цветя, сухи хризантеми, астри и маргаритки също са чувствителни. Черната боровинка, малина и домат са домакини. Заболяването може да възникне и в младите разсадници, включително сенки, орехови дървета, плодове с шипки (ябълка и круша) и костилкови плодове (праскова, череша и др.).

Жлъчките обикновено са ограничени до корените, долните стъбла и по-ниските клони на заразените растения. В някои случаи короната на жлъчката може да се появи в горните клони. Галите са малко кръгли, груби и различни по размер от 1/2 до няколко инча в диаметър. Тъканният край на тези жлъчки обикновено е много твърд, но по-късно може да покаже разпад. Имайте предвид обаче, че жлъчките могат да бъдат причинени от фактори, различни от организма на короната на жлъчката. Определени насекоми могат да причинят поява на жлъчка. Екологичните обиди, които причиняват рани, също могат да доведат до тъкани на калус, които изглеждат подобни на жлъчка.

Коронната жлъчна бактерия навлиза в растенията чрез рани, направени чрез трансплантация, култивиране, присаждане и резитба. Други рани, причинени от насекоми, животни или хора, могат да служат като пътища за настъпване на инфекция. Засегнатите растения могат да бъдат заседнали, да произведат малки хлоротични листа и могат да станат по-чувствителни към околната среда, като зимни наранявания. Силно заразените растения намаляват и в крайна сметка умират.

За да контролирате жлъчката на короната, избягвайте раняването на чувствителни растения в близост до почвената линия. Заразени с режещи клони и корени добре поддържа здрава тъкан. За да предотвратите евентуалното разпространение на disse, стерилизирайте инструментите за подрязване между срезовете с 10% домакинска белина. Премахването на растенията може да се наложи, когато галите са обширни. Химическата обработка може да бъде практична за търговски производители или собственици на домове с ценни растения за пейзаж. Galltrol-A и Gallexare два налични продукта. Galltrol е биологичен контролен материал, използван за предотвратяване на короната на жлъчката. Galltrol е аккултура на бактерията Agrobacterium radiobacterЩам K84.Galltrol предотвратява заболяването, като нарушава процеса на инфекция на жлъчните жлези на короната. Разсад, резници, корени или корони се потапят или се напръскват със суспензия на бактериите. Бактериите Galltrol произвеждат токсични за патогена антибиотици, а бактериите също физически изключват патогена на короната на жлъчката, като колонизират всички налични места на прикрепване на растението. Gallexis продукт за изкореняване на жлъчката на короната.

https://hortnews.extension.iastate.edu/1...cgall.html


[Изображение: AG-CHEM-CHART-GALTROL-CYCLE1.jpg]

GALLTROL-A
Бактериален биологичен контрол с почти 40 години ненадмината превенция на заболяванията. Пресните култури на GALLTROL-A са готови за доставка за един ден и имат срок на годност 120 дни при охлаждане. GALLTROL-A се смесва с вода и се прилага като спрей или потапяне в рамките на 12 часа след раняване на растението. GALLTROL-A колонизира раните и предотвратява инфекцията от патогена на короната на жлъчката. Някои щамове на патогени са по-малко податливи на контрол с GALLTROL-A в сравнение с други. GALLTROL-A е регистриран в Държавния департамент по земеделие във Вашингтон за използване върху биологични култури.

GALLEX
Готова за употреба течаща химическа емулсия, приложена като боя, която изкоренява съществуващите гали. GALLEX действа, като избирателно прониква и убива жлъчните клетки, но не вреди на здравите растителни тъкани. Опакован е в кутии от пластмасови кани с размери 6 х 1/2 галона.

https://agbiochem.com/products/

"Притежанието на много красиви растения не създава градината. Те са само нейна колекция."   Гертруд Джекил
Отговори
#65

(07-05-2019, 09:23 PM)РОУЗ написа:  Биопрепарат  срещу гъсеницата по чемширите - съвет от градинарите на  Château de Villandry  - едни от най-известните градини в света.

DELFIN, на базата на Bascilius Thuringiensis var "Kurstaki"

https://www.chateauvillandry.fr/project/...e-du-buis/


Bt (Bacillus thuringiensis), бактерия, обитаваща почвата, която произвежда протеини, токсични за някои незрели насекоми.  Няколко вида бактерии на базата на Bt са одобрени за използване в био градинарство и земеделие, като всеки тип е насочен към специфични групи насекоми.  Тъй като засяга определени групи вредители, без да навреди на други видове. Въпреки това, трябва да се знаят няколко неща, преди да се използването.
 Bt е ефективен само в стадия на ларвите и изглежда, че е най-ефективен при по-млади, по-малки ларви.

Избягвайте нежеланото излагане
Преди да използвате Bt, прочетете всички указания на етикета на продукта, особено по отношение на използването на подходящи лични предпазни средства (ЛПС).  Препоръките обикновено включват носенето на водоустойчиви ръкавици, предпазване на очите и висококачествен респиратор за филтриране на прах и мъгла при смесване и нанасяне на Bt.  Насоките могат също да препоръчват покриване на откритата кожа с дълги ръкави, дълги панталони и обувки с чорапи.  Тъй като най-често срещаните методи за случайно излагане са поглъщане или вдишване, докато продуктът се напръсква или смесва, всеки, който не е оборудван с подходящия ЛПС, трябва да стои далеч, когато Bt се използва.

[Изображение: E31631-EA-CA86-4777-BA4-D-D6-C84-F9137-C8.jpg]

"Градината е специално духовно място, в което душата живее."
Shunmyo Masuno
Отговори
#66

На лов за охлюви

   

Био борба с ръчно събиране,явно това е начинът.
За двадесетина минути,около 2 кила
Отговори
#67

Попаднах на това и го споделям - медна лента срещу охлюви

https://www.amazon.de/dp/B096K98WQ4/ref=...Y1jNKriatQ

"Притежанието на много красиви растения не създава градината. Те са само нейна колекция."   Гертруд Джекил
Отговори
#68

Прочетох, что дървото птица череша (Гроздовидна песъкиня) Prunus padus

гони охлюви, ларви на майските бръмбари , полските мишки и т.н. от градината. Търся я навсякъде, и още трепетлика, резници или издънки.
https://www.youtube.com/watch?v=_A6u8qK7foQ

"... можем да пораснем с дърветата и да ги видим, как се променят с нас. Тъй като те ни надживяват, те могат да ни свържат с бъдещето ... ” - Бернд Хайнрих
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)


Разсадник [Изображение: xnezabravka-flowers-1.png
http://nezabravkaflowers.com/

[Изображение: klen.png
http://klen.bg/