Българска Асоциация Градини и Рози. Популяризиране и насърчаване на градинарската дейност като изкуство и начин на живот.

Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Билкова градина

Това е левурда Allium ursinum /див чесън/

Много красиво цъфти, но си мирише на чесън. Много успешно се използва да замести пресен чесън, а също за сърми.
Отговори

Билковите градини са ми голяма слабост!
Ето една, която правих за клиенти в Габрово. Наблъсках вътре доста растения, без да ги съобразявам много, много едно с друго - монарда, исоп, по два вида мащерка и мента, чубрица, девисил (честно, не знаех, че ще стане над метър висок!)

През април:

[Изображение: IMG-9163.jpg]

През май:

[Изображение: IMG-20180520-093403348.jpg]
Отговори

Много ми харесва! И колко са пораснали за един месец само!
Отговори

Наслуки, много интересно решение! Браво! Комплименти!
А как е обработено дървото?
Отговори

Никак не съм го обработвала аз! Просто купих готови оградки, предварително импрегнирани! От Бриколаж. От вътре сложих геотекстил, да забави още малко гниенето, та се надявам, че ще изкара едни 7-10 години.
Отговори

(11-10-2020, 01:03 PM)sasha написа:  Това е левурда Allium ursinum /див чесън/
[attachment=6940]
Много красиво цъфти, но си мирише на чесън. Много успешно се използва да замести пресен чесън, а също за сърми.
Саше,ще те врънкам напролет за левурда,от дивите подправки от детството имам само самардала.
А дървото аз вместо с химически препарати го импрегнирам успешно с ленено масло смесено с боров катран.

Отговори

(11-10-2020, 01:03 PM)sasha написа:  Това е левурда Allium ursinum /див чесън/
[attachment=6940]
Саша, напролет искам няколко луковички.Сях ги от купени в аптека-семена, но нищо не порасна.
Левурда противо паразитно: ако я ядешь, няма да има проблеми с паразити в кръвта, даже малярийните паразити и амебите. Добавяне в салатите подобрява вкуса на салатите, няма тежка миризма след това , като след чесъна. Почиства организма от токсините. амалява кръвното налягане. Съветват да не употребяват повече от 15- 20 листа денонощно. Не съветват да утребяват при язва на стомаха и гастрит., при холецистит и панктреатит.

"... можем да пораснем с дърветата и да ги видим, как се променят с нас. Тъй като те ни надживяват, те могат да ни свържат с бъдещето ... ” - Бернд Хайнрих
Отговори

Още малко ѝ трябва на мащерката

[Изображение: 4.jpg]
Отговори

Отваряне на:

Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)

Разсадник [Изображение: xnezabravka-flowers-1.png
http://nezabravkaflowers.com/

[Изображение: klen.png
http://klen.bg/